Dünya

Şiddetli fırtınayla yağmur Hindistan ve Bangladeş'i vurdu; 1 milyondan fazla kişi tahliye edildi

Bangladeş'teki Mongla ve Payra deniz limanları Pazar günü en yüksek alarm sinyali olan 10 numaralı Büyük Tehlike Sinyali'ni verdi

27 Mayıs 2024 08:46

T24 Dış Haberler

Tropikal siklon Remal, Bangladeş ve Hindistan'da şiddetli yağmur ve rüzgara neden oldu. Yetkililer, her iki ülkede de 1 milyondan fazla kişinin evlerinden tahliye edildiğini, gönüllülerin ve ordu personelinin temizlik çalışmalarına yardımcı olmak ve yardım ulaştırmak için seferber olduğunu açıkladı. 

Hindistan Meteoroloji Dairesi, Remal'in saatte 135 kilometreye varan rüzgarlarla karaya ulaştığını ve Bangladeş ile bitişiğindeki Batı Bengal kıyılarında kuzeye doğru ilerlediğini söyledi.

Fırtına, saatte 115 kilometreye varan rüzgar hızıyla kıyıya vurduktan sonra zayıfladı. 

CNN Weather'a göre Remal'in 89 milimetreden fazla yağmur yağdırması ve Bengal Körfezi kıyılarına 2,5 ila 3,7 metrelik rüzgar kaynaklı fırtına dalgaları getirmesi bekleniyor.

Bangladeş'teki Mongla ve Payra deniz limanları Pazar günü en yüksek alarm sinyali olan 10 numaralı Büyük Tehlike Sinyali'ni verdi ve Bangladeş Meteoroloji Dairesi tarafından tüm balıkçı ve tekne gemilerine sığınakta kalmaları tavsiye edildi.

Bangladeş'te fırtınadan etkilenen bölgelerde yaklaşık 2 milyon insan yaşıyor. Afet uzmanı Dr. Md Liakath Ali, bu insanların en az yarım milyonunun "kil, tahta, plastik levha, saman veya teneke gibi malzemelerden yapılmış evlerde yaşadığını" söyledi.

Ali'ye göre, yetkililer kazaları önlemek için birçok bölgeye elektrik tedarikini önceden durdurduğu için milyonlarca kişi elektriksiz. Ali, devrilen ağaçlar ve kopan hatlar nedeniyle elektrik arzının kesintiye uğradığını söyledi.

Pazartesi günü erken saatlerde Mongla'da bir BRAC gönüllüsü tarafından çekilen videoda bir kadının sel suları arasında yürümeye çalıştığı ve rüzgarın onu neredeyse devirdiği görülüyor.

Tropikal Siklon Remal'in geçen haftanın sonlarından bu yana Bengal Körfezi boyunca çalkalanması yetkilileri gelişi öncesinde hazırlık yapmaya itmişti. 

Shenzhen Meteorolojik İnovasyon Enstitüsü ve Hong Kong Çin Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2021 yılında Frontiers in Earth Science dergisinde yayınlanan bir çalışma, Asya'daki tropikal siklonların yüzyılın sonuna kadar iki kat daha fazla yıkıcı güce sahip olabileceğini ortaya koyarken, bilim insanları insan kaynaklı iklim krizinin onları şimdiden daha güçlü hale getirdiğini söylüyor.