Dünya

Sıcaklıklar 51 dereceyi aştı; bu yıl hac sırasında bin 301 kişi öldü

Suudi ajansı, ölenlerden bazılarının yaşlı ya da kronik hasta olduğunu da açıkladı

24 Haziran 2024 08:46

T24 Dış Haberler

Suudi Arabistan, Hac sırasında en az bin 301 kişinin öldüğünü, bunların çoğunun aşırı sıcaklarda uzun mesafeler yürüyen izinsiz hacı adayları olduğunu açıkladı. 

Bu yılki hac yolculuğu, zaman zaman 50 dereceyi aşan sıcaklıkların yaşandığı bir sıcak hava dalgası sırasında gerçekleşti.

Resmi Suudi haber ajansı SPA, ölenlerin dörtte üçünden fazlasının orada bulunmak için resmi izinleri olmadığını ve yeterli barınak olmadan doğrudan güneş ışığı altında yürüdüklerini söyledi.

Ajans ölenlerden bazılarının yaşlı ya da kronik hasta olduğunu da ekledi.

Sağlık Bakanı Fahd Al-Jalajel, sağlık tesislerinin 140 binden fazlası izinsiz olmak üzere yaklaşık yarım milyon hacıyı tedavi ettiğini ve bazılarının hala sıcak bitkinliği nedeniyle hastanede olduğunu söyledi; "Allah ölenleri affetsin ve merhamet etsin. Ailelerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

Suudi Arabistan'ın ulusal meteoroloji merkezine göre Mekke'de sıcaklıklar 51.8 dereceye kadar yükseldi.

AFP haber ajansı bir Arap diplomatın 658 Mısırlının öldüğünü söylediğini aktardı. Endonezya 200'den fazla vatandaşının hayatını kaybettiğini söylerken, Hindistan 98 kişinin öldüğünü açıkladı. akistan, Malezya, Ürdün, İran, Senegal ve Sudan ölümleri doğruladı. 

Suudi Arabistan bu yıl yaklaşık 1.8 milyon kişinin hacca gittiğini açıkladı.