Sağlık

Sıcaklığa bağlı ölümler dört kat artış gösterebilir

15 Kasım 2023 13:26

T24 Sağlık 

Sağlık uzmanlarından oluşan uluslararası bir ekip yaptığı açıklamada, dünyanın 2 santigrat derece ısınması durumunda yüzyılın ortasına kadar ısı kaynaklı ölümlerde yüzde 370'lik bir artış olacağını tahmin ederek, dünya ısındıkça ısıya bağlı hastalıkların ve ölümlerin büyük artış göstereceğini söyledi. 

Lancet tıp dergisinin raporuna göre, yaklaşık 1,1°C (2F) ısınmayla birlikte insanlar 2022'de ortalama 86 gün boyunca sağlığı tehdit eden yüksek sıcaklıklarla karşılaştı. 65 yaş üstü insanlar artan sıcaklıklara karşı en savunmasız olanlar oldu; bu yaş grubundaki ölümler, 1991'den 2000'e kadar olan dönemde ölen insan sayısıyla karşılaştırıldığında son on yılda yüzde 47 oranında artış gösterdi. 

52 farklı araştırma kurumundan ve Dünya Sağlık Örgütü dahil Birleşmiş Milletler kuruluşlarından 100'den fazla uzmanın bir araya getirdiği bulgular, sıcaklığın sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin endişeleri derinleştirdi. Bu yılın başlarında yapılan bir araştırma, 2022 yazında Avrupa'daki sıcak hava dalgaları sırasında yaklaşık 61 bin kişinin ölüm tehlikesi geçirdiğini gösterdi. Raporun genel müdürü Marina Romanello, dünyanın iklim değişikliği konusunda eylemsizliği hakkında "Bunu hayatlarımızla ödüyoruz" dedi.

Daha sık görülen sıcak hava dalgaları, yüzyılın ortasına kadar ilave 525 milyon insan için gıda güvensizliğine de neden olabilir. Bu ayın sonlarında Dubai'de düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler'in yıllık iklim değişikliği konferansı COP28, ilk kez kısmen sağlık etkilerine odaklanacak. Yaklaşık 46 milyon sağlık çalışanı, COP28 başkanlığına fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması yönünde baskı yapması çağrısında bulundu.