Gündem

SGHM, Türk pilotların yabancı havayollarına geçişini zorlaştırdı

Hava-İş, karara itiraz etti

08 Temmuz 2022 18:03

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk pilotların yabancı havayolu işletmelerine geçişini zorlaştıran bir düzenlemeye gitti. Sivil Havacılık Sendikası(Hava-İş) bu düzenlemeye karşın itirazlarını iletti. İlgili genelge ile uçuş ekiplerinin yurtdışındaki bir havayoluna geçişinde gerekli olan uçuş lisansının verifikasyonu işlemi için pilotların ayrılacağı havayolu şirketinin rızası olmaması halinde en az 6 ay bekleme süresi getirildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, havacılık sektöründe pandemi sonrası hızla normale dönmeye başlayan taleple birlikte oluşan pilot açığı nedeniyle yurtdışından Türk pilotlara önemli talep oluştuğu belirtildi.

SHGM, 24 Haziran tarihli genelge ile "ekip geçişleri hakkında" bazı düzenlemelere gitti. Genelge ile getirilen değişiklikler 5 Temmuz'da tebliğ edildi. Düzenlemenin ardından, Ulaştırma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve SHGM'ye yazılı itirazda bulunan Türkiye Hava-İş 19 Temmuz'da ise Ulaştırma Bakanlığı ve SHGM yetkilileriyle bir araya gelecek.

"Yurtdışında çalışmak isteyen pilotlar engellenemez"

Hava-İş Sendikası'ndan bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada değişikliğin kişilerin çalışma hürriyeti ve bireysel hakkına müdahale niteliği taşıdığını ve yurtdışında çalışmak isteyen pilotların engellenemeyeceğini belirtti. Yetkili, "Özellikle pandemi sonrası gelişmelerle birlikte Türkiye'den ciddi miktarda pilot talebi var. Özellikle Kuzey Amerika ve Körfez ülkelerinden. Ancak genelge ile Türk pilotların yabancı havayollarına geçişi güçleştirildi " dedi.

SHGM genelgesinde söz konusu değişikliğin amacı, "...tarife ve uçak sayısına uygun ekip planlamasının yoğun sezon öncesi yapılması ve yoğun sezonda ekip geçişlerinin operasyonun sürdürülebilirliğinin sağlanması ve uçuş emniyetine olası olumsuz etkisinin azaltılması..." olarak açıklandı.

"Şu anda 6-7 aydır açık ilanlar var"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun dün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de havayolu taşımacılığı pandemi öncesi seviyelere yaklaştı. Buna göre, haziranda, 2019 yılı haziran ayı uçak trafiğinin yüzde 95'ine, 2019 Haziran yolcu trafiğinin ise yüzde 89'una ulaşıldı.

Hava-İş yetkilisi, Türkiye'de  pilot ihtiyacı bulunduğunu belirtirken, "Havayolları açık ilanlarla pilot arıyorlar. Eskiden 1 ayda yeterli sayıya ulaşırlardı. Şu anda 6-7 aydır açık ilanlar var ” diye konuştu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, 2021 yılsonu itibarıyla Türkiye'de toplam 10,525 uçak pilotu bulunuyor. Yabancı pilotların oranı ise yüzde 4 seviyesinde. Bir pilotun yurtdışında bir havayoluna geçiş yapabilmesi için lisansının, lisansı düzenleyen ilgili sivil havacılık otoritesi tarafından doğrulanması gerekiyor. Bu işleme verifikasyon adı veriliyor.