Magazin

'Sevgilinize para harcıyorsanız karınıza da harcayacaksınız'

Fashionable İstanbul’daki defilesi için İstanbul’a gelen Roberto Cavalli'den çarpıcı açıklamalar.

24 Ekim 2009 03:00

Fashionable İstanbul’daki defilesi için İstanbul’a gelen Roberto Cavalli, en iyi müşterilerinin kocaları yolda durdurup fiyatlarının pahalılığından yakındığında böyle diyor ve ekliyor: “Güzel karınızın sizi bırakmamasını istiyorsanız şikâyet etmeyeceksiniz”

Dolmabahçe'de Cavalli rüzgarı

Dünyanın en önemli modacıları ve modelleri Fashionable İstanbul için Türkiye'ye geldi. Yaklaşık 700 davetlinin katıldığı bu büyük organizasyonda dün ünlü modacı Roberto Cavalli'nin tasarımları podyumdaydı. Cavalli, eğer teklif edilirse İstanbul'da bir gece kulübü açabileceğini söyledi. İşte Cavalli'nin Milliyet gazetesinde bugün (24.10.2009) yayımlanan röportajı:

‘İyi, güzel ve mutlu hissetmeli’

Milano’da da restoran ve gece kulübü olan bir mekânınız var.
Dünyanın dört bir yanından binlerce insan bu kulüp için şehre geliyor. Burası Milano’nun en iyi yeri. Floransa’da da kızımın işlettiği  muhteşem bir yerim var. İnsanların hoşuna gidecek mekânlar yaratmayı seviyorum. Benim modamla ilgilenen biri yaşamdan da zevk almalı. Arada bir gidip iyi müzik dinlemeli, iyi yemek yemeli. İyi, güzel ve mutlu hissetmeli.

İstanbul’da böyle bir yer açmayı düşünür müsünüz? Bizim gece hayatımız da fena değildir...
İyi bir teklif gelirse çok isterim. Böylece İstanbul’a gelmek için daha çok fırsat yaratmış olurum. Buraya birkaç kere geldim ama asla yetmedi. Harika bir şehir. Oryantalizmini seviyorum, verdiği “eskilik” hissini, kültürünü ve gelenekselliğini seviyorum. İstanbul’u daha modern şehirlere tercih ederim.

Bir röportajınızda gençken zengin olmayı iki nedenle istediğinizi söylüyorsunuz: Güzel bir kızla evlenmek ve bir Ferrari sahibi olmak için... İki güzel kadınla evlendiniz ve üç Ferrari’niz var.
Hayatta çok hayal kurmak lazım. Ama bugün hayallerim Ferrari’ler etrafında dönmüyor. Materyalist isteklerim yok artık.

Şimdi neyin hayalini kuruyorsunuz?
Dünyanın hastalıklı bir yere dönüştüğünü düşünüyorum. Aklımı, gücümü ve karizmamı kullanarak bir şeyleri değiştirmek istiyorum. Ama ne yapacağımı size söyleyemem.

‘Başarıyı yakaladığımda genç değildim’

Britney Spears hakkında konuşurken başarının insanların karakterini değiştirdiğini söylemiştiniz. Başarı sizin karakterinizi nasıl değiştirdi?
Çok gençken gelen başarı insanın kişiliğini zedeliyor. Her şeyin çok kolay olduğunu, insanların size çok önem verdiğini düşünüyorsunuz. Başarı beni çok değiştirmedi çünkü başarıyı yakaladığımda çok da genç değildim.

Ekonomik kriz size teğet geçti gibi görünüyor. Böyle bir dönemde Cavalli Mastercard’ı çıkardınız, hayvan kıyafetlerinden oluşan yeni bir koleksiyonu piyasaya sürdünüz.
Krize yaratıcı fikirlerle karşı koymaya çalıştım. Özel ve farklı bir şey bulursanız krizde ayakta kalabileceğinizi düşünüyorum.

Çok ünlü arkadaşınız var. Belli ki tasarımlarınızı seviyorlar. Ama sanki daha çok sizi seviyorlar.
Özellikle müzik ve sinema dünyasında sahtelik hâkim; samimiyetsiz insan sayısı fazla. Oysa ben olduğum gibiyim. Ve onlar da bunu seviyor.

En iyi müşterilerinizin kocaları sizi sokakta durdurup fiyatlarınızın pahalılığından yakınıyormuş. Böyle yaptıklarında onlara ne diyorsunuz?
Şöyle diyorum: “Eğer güzel karınızın sizi bırakmasını istemiyorsanız şikâyet etmeyeceksiniz. Sevgilinize para harcıyorsanız karınıza da harcayacaksınız.”

‘En önemli şey özgürlük’

Helikopteriniz var ve helikopteri siz kullanıyorsunuz. Ne kadar havalı...
Hayattaki en önemli şey özgürlük. Gökyüzünde, boşluğun ortasında, zor bir iş gününün ardından helikopterde günbatımını izlemek bana enerji veriyor ve yaşamı sevdiğimi hatırlatıyor.

Kadınların en çok nesini seviyorsunuz?
Güçlerini, karakterliliklerini. Onlarla konuştuğumda gözleriyle gülmelerini...

Kadında en katlanamadığınız şey ne?
Kabalık.

Her başarı hikâyesinin bileşenleri var. Sadece yetenekli olmak yetmiyor. Sizin başarınızın formülü ne?
Olayları kendi haline bırakmak. Çok fazla düşünmeden hoşuma gidenleri yaptım, yarattım.
Geçtiğimiz haftalarda Çeçenistan’da bir modaevinin açılışına katıldınız. Bu bana ilginç geldi.

Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, yanında da siz defile izliyordunuz.
Hayır, bunu sormayın. Kazara oradaydım. Bir arkadaşımı kırmamak için katıldım o defileye. “Roberto ne olur gelir misin?” dedi, ben de “Sadece bir günlüğüne” diye kabul ettim. Sevdiğim bir insanı mutlu etmek için oradaydım.

‘Karımla harika bir ortaklığımız var’

Günümüzde her kadının tasarımcı olduğundan şikayet ediyorsunuz. Eskiden moda konusunda daha teslimiyetçi miydiler?
Bugün tasarımcıların işi zor. Genç kadınlar her şeyi bildiklerini düşünüyorlar. Televizyon ve dergiler sayesinde... Bizim onların neyi sevip sevmeyeceğini tahmin etmemiz gerekiyor.

Hayvan deseni denildiğinde ilk akla gelen tasarımcısınız. Bu desenleri neden bu kadar çok seviyorsunuz?
Tanrının hayvanlara çok güzel elbiseler yaptığını düşünüyorum. Hayvan desenleri vahşidir. Bence kadınlar biraz vahşi olmak istedikleri için de bu desenleri seviyor.

Eşinizle birlikte çalışmaktan memnun musunuz?
Karım fikirlerimi toplayıp kombinasyon yapmakta bana çok yardımcı oluyor. Onun ve benim ne yaptığımı anlatmam çok zor. Her şeyi birlikte yapıyoruz. Harika bir ortaklığımız var.

Şov dünyasında bir evliliği 30 yıl sürdürmek nasıl mümkün oldu?
Karım beni destekleyecek kadar akıllı.

Feminizm hakkında konuşmayı seviyorsunuz. Feminist olduğunuzu söyleyebilir misiniz?
Sonuna kadar feministim. Kadınlar bazen erkeklerden daha akıllı, daha hassas, özel ve güçlü.

Modadan eğlence sektörüne

1940 Floransa doğumlu Roberto Cavalli’nin babası maden ocağı müfettişi, annesi terziydi.

Dedesi, Uffizi Müzesi’nde eserleri sergilenen ressam Giuseppe Rossi’ydi. Babası Naziler tarafından vahşice öldürüldü.

Mimar olma niyetiyle Floransa Sanat Akademisi’ne girdi. Bir arkadaşının süveterlerine el boyası desenler yaptığında şansı döndü. 1972’de kadın koleksiyonunu gün yüzüne çıkardı. Brigitte Bardot gibi, her giydiği moda olan Avrupalılar arasında popüler oldu. 1980’lerde havası sönmeye başladı. Tarzını güne uydurmayı reddetti. Fiyakalı kıyafetleri 90’ların minimalizmine abartılı kaçtı.  
Markaya eski yükşelişini kazandıran tasarımcının eski Avusturya güzeli ikinci karısı, perde arkasındaki gücü Eva oldu. Marka yeniden gözde oldu. Şifon elbiseler ve zebra desenleri bu kez Lopez’den Christina Aguilera’ya, David Beckham’dan P.Diddy’ye Hollywood ünlülerinin kadrajına girdi. Ev eşyaları, aksesuar, koku, ayakkabı, mayo ve gözlük lisansları var. 2008’de şirketine 1.2 milyar euro değer biçildi. 2003’te vergi kaçırmaktan yargılandı.

Moda kesmedi, eğlence sektörüne girdi. Milano ve Dubai’de gece kulüpleri açtı. Oğluyla birlikte şarap üretimine başladı. Şan, şöhret ve paranın keyfini Floransa dışında bir tepede konuşlanmış malikânesinde, üzüm bağlarında çıkarıyor. Mor renkli sürat motorunda Sharon Stone gibileriyle dinleniyor, zebra desenli motosikletini, Ferrari’lerini sürüyor. Helikopterini kendi kullanıyor, Filipinli mutfak personelinin hazırladığı yemekleri yiyor.