Dünya

Selin yuttuğu Derna'da halk sokağa indi ve belediye başkanının evini yaktı; Libya için ulusal birlik çağrısı yaptı

19 Eylül 2023 11:00

T24 Dış Haberler

Libya'da selin yerle bir ettiği ve binlerce kişiyi öldürdüğü Derna'da halk, sokaklara dökülerek yetkililere tepki gösterdi ve felaketin sorumlularının cezalandırılmasını talep etti. 

Reuters'a yapılan açıklamaya göre, pazartesi gecesinin ilerleyen saatlerinde protestocular, selin meydana geldiği zamanda Derna'nın Belediye Başkanı olan Abdulmenam al-Ghaithi'nin evini yaktı. 

Libya'nın doğusundaki yönetimin bakanlarından Hichem Abu Chkiouat, Ghaithi'nin görevinden alındığını ifade etti. 

Pazartesi meydana gelen protestolar, selden sonra hükûmete karşı yapılan ilk geniş çaplı gösteriler oldu. 

Protestocular, Sahabe Camii'nin önünde toplanarak aralarında Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in de bulunduğu isimlere tepki gösterdi. Bazı protestocular, caminin şehrin sembolü olarak bilinen altın kubbesine tırmandı.

Ülkenin bölünmüşlüğüne de tepki gösteren protestocular, "Akile, seni istemiyoruz. Tüm Libyalılar kardeştir" diyerek ulusal birlik çağrısında bulundu. 

Derna'daki iki barajın yoğun yağış sonucunda yıkılması, şehri yıkan sele sebep olmuştu. iki barajın da kötü durumunun uzun yıllar dile getirilmesine rağmen dikkate alınmaması öfkeye neden oldu.

Barajlar üzerinde çalışma yapmak için ihaleyi 2007'de Türk firma Arsel almış, ancak 2011'de savaşın patlak vermesiyle ülkeyi terk etmişti. Dibeybe'nin paylaştığı bilgilere göre Arsel'in çekilmesinin ardından iş makineleri çalındı. Barajların onarılması için ayrıla paranın bir bölümü, Su Kaynakları Bakanlığı'ndan alındı.