Gündem

Selçuk Mızraklı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Mızraklı hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenene davada ilk duruşma görüldü

25 Aralık 2019 12:26

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanıyken 19 Ağustos'ta görevden alınıp yerine kayyım atanan Selçuk Mızraklı hakkında 22 Ekim'de tutuklanıp hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması  Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Mızraklı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşmayı HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, HDP Meral Danış Beştaş, Necdet İpekyüz, Remziye Tosun, Semra Güzel, İmam Taşçıer ve Musa Farisoğulları, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Emek Partisi MYK Yusuf Karataş, Mardin Baro Başkanı Avukat İsmail Elik, ESP il yöneticileri, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri takip etti.

Duruşmaya tutuklu bulunduğu hapishaneden SEGBİS'le katılan Mızraklı'nın avukatları Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Mehmet Emin Aktar ve Zülal Erdoğan duruşmada hazır bulundu. 

Mızraklı, yargılandığı duruşmaya tutuklu bulunduğu Kayseri Bünyan T2 Ceza İnfaz Kurumu'ndan SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, Mızraklı'nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 10 Şubat'a erteledi.
 
Duruşmanın ardından adliye önünde bir araya gelen DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile beraberindeki kalabalık grup, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Açıklamayı yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, hukuk sistemini kendi iktidarlarını korumak için araçsallaştıranların, bütün yaşam alanlarında hukuk devletini ortadan kaldırıp onun yerine tek adam rejimini oturmak isteyenlerin bugün hukuk eliyle nasıl bir siyasi soykırım süreci yürüttüklerine tanık olduklarını söyledi.

"İtirafçının beyanları tek tek çürütüldü"

Yargılama aşamasında belediye başkanlığı döneminde Selçuk Mızraklı’ya yöneltilmiş tek bir suç isnadının olmadığını hatırlatan Koçyiğit, “Peki ne var? Kendisinin milletvekili olduğu dönemde katıldığı eylem ve etkinleri, ‘kopyala yapıştır’ yöntemiyle dosyaya koymuşlar. Bir yalancı tanığın itirafları sonucu şu an Selçuk mızraklı halen tutukludur. Yalancı diyoruz, çünkü bütün beyanları mahkeme huzurunda avukatlar aracılığıyla tek tek çürütüldü. Kurmaca olan bir dosya ile karşı karşıyayız” dedi. 

"İçeride bir iddianame, yargılama veya mahkeme yok"

AKP-MHP ittifakının HDP’nin bütün kazanımlarını yok etmek üzere yargıya nasıl müdahil olduklarına bugün şahit olduklarını ifade eden Koçyiğit, “Onlar Kürt halkının sosyal, siyasal ve kültürel haklarını, en önemlisi de varlığına kast etmek isteyebilirler ama bizler bu coğrafyada yaşayan bütün halkların özgürlüğü için mücadeleye devam edeceğiz. Bu yargı kumpaslarıyla geri adım atmayacağız. İçeride bir iddianame, yargılama veya mahkeme yoktur içeride bir tiyatroya tanıklık ettik. Yargı çökertiliyor ve bizzat çökerme sürecine yargı mensupları da alet ediliyor” diye belirtti.

"FETÖ'cülerin akıbetine uğrayacaklar"

Bugün bu siyasi davalara bir şekilde alet olanların geçmişte FETÖ’cülerin uğradığı akıbete uğrayacaklarını sözlerine ekleyen Koçyiğit,  “Onlar da KCK davalarını bir noktadan talimatla başlattılar. Ne oldu, her biri bugün nelerle yargılanıyorlar. Her zaman söyledik, hukuk herkese lazım. Adil bir yargılama herkese lazım. Bugün bize uygulamadığınız adaleti, yarın biz sizin için sağlayacağız” şeklinde konuştu. 
 

Ne olmuştu?

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında 2017'de 1 ay tutuklu kalan Selçuk Mızraklı hakkında, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapmak, suçu ve suçluyu övmek" suçlarından bir dava ve 8 soruşturma açıldı.       

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’den aday olan Mızraklı yüzde 62,93 ile 490 bin 507 oy alarak büyükşehir belediye başkanı oldu.

İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos'ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevden alındıklarını açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atandı.

Açıklamada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında dokuz soruşturma, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında altı soruşturma, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında ise yedi soruşturma olduğu belirtildi. Görevden almalar bu gerekçeye dayandırıldı. 

HDP, 31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. 31 Mart seçimlerinden bu yana kayyım atanan bir CHP'li, 31 HDP'li belediye şunlar:

Batman- İkiköprü Belediyesi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
Diyarbakır - Kayapınar Belediyesi
Diyarbakır - Kocaköy Belediyesi
Diyarbakır - Bismil Belediyesi
Diyarbakır - Kulp Belediyesi
Diyarbakır - Yenişehir Belediyesi
Diyarbakır - Hazro Belediyesi
Diyarbakır - Sur Belediyesi
Mardin Büyükşehir Belediyesi
Mardin - Nusaybin Belediyesi
Mardin - Kızıltepe Belediyesi
Mardin - Mazıdağı Belediyesi
Mardin - Savur Belediyesi
Mardin - Derik Belediyesi
Muş- Bulanık Belediyesi
Van Büyükşehir Belediyesi
Van- Başkale Belediyesi
Van - Erciş Belediyesi
Van - İpekyolu Belediyesi
Van- Özalp Belediyes
Van - Saray Belediyesi
Van- Muradiye
Hakkâri Belediyesi
Hakkari - Yüksekova Belediyesi
Şırnak - Cizre Belediyesi
Şırnak - İdil Belediyesi
Erzurum - Karayazı Belediyesi
Dersim - Mazgirt - Akpazar Belediyesi
Muş - Bulanık
Muş - Bulanık - Erentepe
Muş - Varto

İzmir- Urla