Sağlık

Şehir hastanelerindeki gizli tehlike: Taşerondan radyasyon

Taşınan hastanelerdeki deneyimli personel başka hizmetlerde kullanılıyor

17 Nisan 2019 10:34

Şehir hastanelerinde, görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri, hastaneyi yapan şirketin çalışanları tarafından veriliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği başkanları, bu hizmetlerin taşeron firmalar tarafından verildiğine dikkati çekerek, “Şirket kârı gözetilirken halkın sağlığı tehlikeye atılıyor. Yurttaşlar nitelikli hizmet alamıyor” dedi.
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Şehir hastaneleri, yurttaşların sağlığını tehdit etmeye başladı. Ankara, Eskişehir, Manisa, Isparta, Kayseri, Yozgat, Elazığ, Adana, Mersin şehir hastanelerinde, görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri, hastaneyi yapan şirketler tarafından veriliyor. Şehir hastanelerinde tıbbi destek hizmetleri için şirketlere para ödenirken, bu hizmetlerin niteliği tartışma konusu.

"Doğru teşhis konulması önünde engel"

Adıyaman, şöyle devam etti: “Türkiye 2017 yılında manyetik rezonans (MR) görüntüleme uygulamasında dünyada birinci olurken, bilgisayarlı tomografide ise sekizinci sırada yer aldı. Hastaların bu kadar çok radyasyona maruz kalmasının tek sebebi uygulanan sağlık politikalarıdır. Peki, insanlar bu kadar çok radyasyona maruz kalırken, görüntüleme hizmetleri bu kadar çok kullanılırken doğru teşhis konulabiliyor mu? Hayır. Tetkikler doğru sonuç vermediği için hastalar defalarca tetkik çektirmek zorunda kalıyor.”

Adıyaman, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şehir hastaneleri ile bu durum çok daha kötüye gidiyor. Deneyimsiz, yeni mezun elemanlar görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde görevlendirilirken, taşınan hastanelerdeki deneyimli personel başka hizmetlerde kullanılıyor. Bu hastaların defalarca tetkik yapmasına ve doğru teşhis konulması önünde engel oluşturacaktır.”

"Özelleşmenin bedeli: Niteliksizlik"

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Heybet Aslanoğlu da, görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri için şirketlere para ödenmesini eleştirdi. “Özelleşmenin boyutunu niteliksiz sağlık hizmeti olarak yaşıyoruz” diyen Aslanoğlu, şunları söyledi: “Hizmet kalitesinin düşmesi ile insanların sağlığı hiçe sayılıyor. Şirket elemanları aşırı iş yükü altında çalıştırılıyor. Deneyimsiz olduklarını da düşündüğümüz zaman kaliteli bir sonuç beklemek mucize olur.”