Ekonomi

SEDDK: Türk vatandaşlığı için BES'e yatırılacak tutara devlet katkısı verilmeyecek

En az 400 bin dolar döviz tutarında taşınmaz satın alınması durumunda Türk vatandaşlığına hak kazanılabilecek. En az 500 bin dolar katkı payı ile emeklilik sistemine katılanlar da Türk vatandaşlığı alabilecek

13 Mayıs 2022 17:48

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yabancıların, Türk vatandaşlığı kazanmak için Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) yatıracağı en az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarına devlet katkısı alamayacağını bildirdi.

SEDDK'den yapılan duyuruda, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklik uyarınca en az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı SEDDK tarafından belirlenen fonlarda tutma ve 3 yıl sistemde kalma şartıyla BES'e yatıran yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanabilmesine imkan tanındığı hatırlatıldı.

Bahsedilen yabancı katılımcıların, halihazırda BES katılımcılarına sağlanan yüzde 30 oranındaki devlet katkısından yararlanma durumları hakkında tereddütlerin olduğu belirtilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Devlet katkısı uygulamasına dayanak teşkil eden 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca bir katılımcının BES'e yatırdığı katkı payından devlet katkısı alabilmesi için sağlaması gereken koşullar kapsamında, katılımcının Türk vatandaşı olması veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi kapsamında yer alması gerekmektedir. Bu çerçevede, istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanmak üzere BES'e en az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında katkı payı yatıran yabancı katılımcıların bu işlem esnasında Türk vatandaşlığı kazanmamış olmasından dolayı devlet katkısı alabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Uygulamanın diğer detaylarına ilişkin düzenleme ve duyurular bilahare kurumumuzca yapılacaktır."

Ne olmuştu? 

Gayrimenkul satın alarak edinilen Türk vatandaşlığında sınırı 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkaran Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile en az 400 bin dolar döviz tutarında taşınmaz satın alınması durumunda Türk vatandaşlığına hak kazanılabilecek. En az 500 bin dolar katkı payı ile emeklilik sistemine katılanlar da Türk vatandaşlığı alabilecek.

 

TIKLAYIN | Gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığı edinmenin sınırı artırıldı


Dün serbest bırakılan Metin Gürcan, bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından yeniden tutuklandı

Bakan Nebati: Konut paketi açıklandıktan sonra fiyatları artıranları tespit ettik, bizi aldatmalarına izin vermeyeceğiz

Bülent Arınç: Yargının en temel görevi, milletimizin vicdan terazisine uygun kararlara imza atarak adaleti hayata geçirmektir

Erdoğan'dan Finlandiya'nın NATO adımına ilişkin açıklama: İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi

Bakan Bozdağ: Yargı kararlarını bahane ederek Cumhurbaşkanımızı hedef alan CHP’yi kınıyorum

Gelecek Partili Selim Temurci, 4. kez "Pelikan" açıklaması nedeniyle ifade verdi: Süheyb Öğüt'ten sonra eşi Hilal Kaplan da şikâyetçi oldu!

İsrail polisi, başından vurularak öldürülen gazeteci Akile'nin tabutunu taşıyanlara saldırdı

Elon Musk, Twitter'ı satın alma sürecinin "geçici olarak askıya alındığını" duyurdu

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı El Nahyan hayatını kaybetti
" />