Gündem

Sedat Peker’in "kayıp silah" iddiasını doğrulayan Selim Temurci hakkında suç duyurusu

"Vatan elden gidiyor, daha ne zaman Cumhuriyetin savcıları olduğunuzu hatırlayacaksınız?”

15 Temmuz 2022 13:21

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), organize suç örgütü kurduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan ve şu an Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayan Sedat Peker’in ‘kayıp silah’ iddiasını doğrulayan Selim Temurci hakkında suç duyurusunda bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan avukat Ayça Okur, “Vatan elden gidiyor. Daha ne zaman Cumhuriyetin savcıları olduğunuzu hatırlayacaksınız?” dedi.

Geçen hafta Halk TV’de Şule Aydın’ın sunduğu Kayda Geçsin programına konuk olan Temurci, “15 Temmuz’da sokağa çıkın dediğim ve kanını döken insanların hukukunu korumak, sevdiklerimin hukukunu korumak, onları aç kurtların önüne atıp işini aşını kaybetmelerini engellemek için mecburen bu konuda susmak zorunda olduğumu söyledim” ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Gelecek Partili Temurci: 15 Temmuz ile ilgili peşimi bırakmayan bazı olaylar var; bizim bilgimiz haricinde bazı operasyonlar yapılmış

Gazeteci Aydın’ın, organize suç örgütü kurduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan ve şu an Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayan Sedat Peker’in açıklamalarıyla bir kez daha gündeme gelen 15 Temmuz’un ‘kayıp silahlar’ konusuyla ilgili, “Ne kadar daha bu konuda susacaksınız?” sözleri üzerine Temurci, seçim gecesi bildiği her şeyi anlatacağını söylemişti. Temurci açıklamasının devamında, “Ben Demirkilise’nin orada, Sedat Peker’in iddia ettiği üzere o silahların ilgili kişilere teslim edildiğine artık yüzde yüz inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Temurci’nin açıklamaları üzerine Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları harekete geçti.

Temurci’ye ‘suçu bildirmeme’ suçlaması

HKP avukatları, Selim Temurci hakkında, “şüphelinin bulunduğu görev nedeniyle kamu görevlisi olması ve olaylar gerçekleşirken zimmet, silahlı örgüt, silah sağlama ve suç için anlaşma suçlarını bilmesine rağmen ‘suçu bildirmeme’” suçunu işlediğini belirterek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

HKP avukatları tarafından başsavcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, Temurci hakkında soruşturma yapılması, iddianame düzenlenerek yargılanması talep edildi.

“Cumhuriyetin savcıları olduğunuzu ne zaman hatırlayacaksınız?”

Suç duyurusuna ilişkin HKP Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Av. Ayça Okur açıklama yaptı. Okur, “Değerli halkımız, iki gerici gücün AKP ve FETÖ’nün Laik Cumhuriyetin ganimetlerini paylaşmak için tutuştukları savaşın, 15 Temmuz’un yıldönümü bugün. Başından sonuna planlı bir hareket olan bu kapışma,  Tayyip Erdoğan’ın deyimiyle Allahın lütfu değil, ABD-AB emperyalistlerinin AKP’gillere ve reisine verdiği son fırsattı” dedi.

Sedat Peker’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun AKP Gençlik Kolları’na kayıt dışı silahlar verdiği açıklaması üzerine daha önce iki ayrı suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Okur, “İki suç duyurumuz halen açık. İncelemede. Bu da üçüncü suç duyurumuz” dedi.

TIKLAYIN - Silah iddiaları hatırlatıldı; HKP, Erdoğan, Soylu ve Albayrak hakkında suç duyurusunda bulundu

“Yarın bu dosyalar arşivden çıkınca ne olacak?”

Okur açıklamasının devamında şöyle konuştu:

“Selim Temurci, Sedat Peker’in kayıp silahlar ve dağıtılan kaleşnikof silahlarla ilgili açıklamalarını doğruluyor. ‘Bizim arkamızdan dolanıldı’ diyerek kendini de kurtarmak istiyor. Ancak asıl olarak yeni siyasi partisinin ve üyelerinin siyaset yapmasına engel olunmasını, işlerinden, aşlarından olmalarını vatanın, ülke menfaatinin üstünde tutarak, siyasi çıkar amaçlı olarak seçime 3-4 ay kala açıklayacağı bilgiler olduğunu itiraf ediyor.

Biz de soruyoruz savcılara, Selim Temurci’de bilgiler var. Söylemiyor. Vatan elden gidiyor. Daha ne zaman Cumhuriyetin savcıları olduğunuzu hatırlayacaksınız? FETÖ’nün savcıları gitti. AKP’gillerinkiler de gidecek çok açık. Bu suç duyurularını yapan Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanına da, hazırlayan HKP avukatlarına da soruşturma açmak kolay şimdi. Ya yarın bu dosyalar arşivden çıkınca ne olacak?

İşte Halkın Kurtuluş Partisi olarak; gün gelip devran dönünce, gücünü vicdanlarından ve hukuktan alan savcılar-hâkimler mahkeme kürsülerinde yerlerini alınca, arşivden çıkacak bir dosya daha hazırladık. Recep Tayyip Erdoğan ve diğer AKP’giller gibi siyasi çıkar güden, yandaşlarının çıkarını koruyormuş gibi görünerek suçlar ve suçlular hakkında açıkça bilgi sahibi olmasına rağmen bunu gizleyen Selim Temurci hakkında, TCK md. 279’da düzenlenen suçu bildirmeme suçunu işlediği için suç duyurusunda bulunduk."


TIKLAYIN - 15 Temmuz'un yıldönümünde, tehlikeli ve üzerine gidilmeyen cümleler…

Peker ne demişti?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun koordinasyonunda 15 Temmuz gecesi sonrasında devlet envanterine kayıtlı olmayan silahların dağıtıldığını iddia etmişti. Peker, Soylu'ya hitaben, "15 Temmuz’da kahramanlık rolleri oynarken TRT binası baskınına gittiğinde hepsinin elinde kalaşnikof marka silahlar olan birçok sivil şahıs vardı. Bu silahlar da devlet envanterine kayıtlı değil. Biraz önce anlattığım, dağılımı senin tarafından koordine edilen hiçbir silah da devlet envanterine kayıtlı değil'' ifadesini kullanmıştı.

Peker, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından demokrasi nöbetlerinin tutulduğu ağustos ayında AKP İstanbul Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Osman Tomakin'e bir kasa kalaşnikof silahların teslim edildiğini, silahları getiren araçta Esenyurt AKP Gençlik kolları Başkanı Abdülsebur Soğanlı ve İçişleri Bakanlığı personeli Ahmet Onay'ın olduğunu öne sürmüştü.

TIKLAYIN  - Sedat Peker'den Bakan Soylu'ya: Arkandaki şaibeli organizasyonla 15 Temmuz sonrasında da devlet envanterine kayıtlı olmayan silahları dağıtmaya neden devam ettiniz?

TIKLAYIN  - Sedat Peker'in silah iddiasında adı geçen Ahmet Onay: Bahsettiği kişilerle kilise yakınına gittim ama ne alıp verdiklerini görmedim



Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve 15 Temmuz'da AKP İstanbul İl Başkanlığı görevinde bulunan Temurci, T24 programcısı Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı. 15 Temmuz darbe girişiminin 5. yıl dönümünde Temurci 15 Temmuz gecesini, sonrasında ve öncesinde yaşananları, haksızlıkları ve Sedat Peker'in kayıp silahlar iddialarını değerlendirdi. " />