Özel Dosya

Sedat Ergin: S-400’ler konusunda ‘geri dönülemez nokta’nın aşılmış olduğunu düşünüyorum

"S-400 alımının Türkiye’nin NATO yükümlülükleriyle çatışmasının önleneceği yaratıcı bir çözüm bulmak gerekiyor"

09 Mart 2019 14:57

T24 
Metin Kaan Kurtuluş

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, "S- 400’ler konusunda ‘geri dönülemez nokta’nın aşılmış olduğunu düşünüyorum" dedi.

S-400 krizi hakkında T24'e bir değerlendirmede bulunan Ergin, Türkiye'nin "ciddi bir açmaz" ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Ergin, "bu noktadan sonra Ankara’nın S-400 alımından vazgeçmesinin de Rusya ile ilişkilerde telafi edilmesi mümkün olmayan ölçülerde bir hasara yol açması da kaçınılmaz" yorumunda bulundu.

 

T24'ÜN S-400 DOSYASINDAKİ HABERLERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ - Uzmanlar, 'Ankara ve Doğu-Batı' cephesinde yorumladı: S-400 krizinde bu noktaya nasıl geldik, bundan sonra neler olacak?

 

Sedat Ergin'in S-400 krizi konusunda T24'e yaptığı değerlendirme şöyle:

"S-400’ler konusunda ‘geri dönülemez nokta’nın aşılmış olduğunu düşünüyorum. Meseleye birçok boyutta bakabiliriz. Birincisi, geçmişte Türkiye’nin hava savunması ihtiyacının karşılanması konusunda ABD’nin Türkiye’nin taleplerine yeterince anlayışlı bir karşılık vermemesi ve “kendi koşullarımı Ankara’ya istediğim gibi kabul ettiririm” anlayışıyla hareket etmiş olması var.  Bu tavır Ankara’yı bir alternatif arayışına itti. İkinci nokta, bu tercihin hayata geçirilmesinin özellikle ABD ile ilişkileri büyük bir basınç altına sokması, ayrıca Türkiye’nin stratejik kimliği üzerinde soru işaretlerine yol açması da kuvvetle muhtemel. Üçüncüsü, bu noktadan sonra Ankara’nın S-400 alımından vazgeçmesinin de Rusya ile ilişkilerde telafi edilmesi mümkün olmayan ölçülerde bir hasara yol açması da kaçınılmaz. Evet, ciddi bir açmaz var karşımızda. S-400 alımının Türkiye’nin NATO yükümlülükleriyle çatışmasının önleneceği yaratıcı bir çözüm bulmak gerekiyor."