Çevre

Sedat Ergin: Kömür santralleri için hekim örgütleri tepkili, Çevre Bakanı uyarıyor

28 Kasım 2019 11:41

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, termik santrallerinin insan sağlığına etkilerine ilişkin Türk Toraks Derneği’nin değerlendirmelerini köşesine taşıdı.

TIKLAYIN - 15 termik santralin baca filtresiz 2,5 yıl daha çalışması AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi

Türk Toraks Derneği’nin insanların ölümüne yol açması ve çeşitli hastalıklara yakalanması anlamına gelen izni kabul edilemez bulduklarını dile getiren Ergin, “Açıklamanın dikkat çeken bir yönü, söz konusu santralların bulunduğu bölgelerdeki 2019 yılı hava kirliliği değerleri incelendiğinde, bu bölgelerin tümünde hava kirliliği sınır değerlerinin aşılmış olduğunun belirtilmesidir” dedi.

Ergin yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Bu konuda uyarıda bulunan bir başka kuruluş, Türkiye’deki hekimlerin çatı örgütü Türk Tabipleri Birliği. TTB’nin açıklamasında küresel ısınmanın en önemli nedenleri arasında fosil yakıt kullanımı ve havayı kirleten kömüre dayalı termik santrallarının geldiği belirterek, “Dünyada her yıl toplam 8 milyon insanın hava kirliliği nedeniyle erken öldüğü” belirtiliyor.

Kömür santrallarında çevre yükümlülüklerini erteleyen yasa değişikliği kamuoyunda oldukça diri bir tepkinin ortaya konmasına yol açmıştır. Muhtemeldir ki, bu tepkinin de etkisiyle Çevre Bakanı Murat Kurum, önceki gün yaptığı bir açıklamayla santralların önümüzdeki altı ay içinde filtreleme için harekete geçmeleri gerektiğini belirterek, bu adımlar atılmadığı takdirde ‘hükümetin resen bu adımları atacağını’ bildirmiştir”

Yazının devamı için tıklayın