Gündem

Sedat Ergin: Komet'in öldüğü gün Türkiye için bir matem günüdür

Hürriyet yazarı Sedat Ergin: "Komet tablosu bizim evin salonunda bundan sonra da her gün onu bize hissettirecek"

26 Eylül 2022 22:04

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, "Komet" adıyla bilinen ve kanser nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybeden ressam ve şair Gürkan Coşkun için sosyal medya hesabından yazı paylaştı. Ergin, "Komet çok renkli, hatta komik bir insandı. Onunu ölümü Türkiye için çok büyük bir kayıptır" ifadesini kullandığı "Komet'in öldüğü gün Türkiye için bir matem günüdür" başlıklı yazısında Komet tablosunu paylaşarak, "Komet tablosu bizim evin salonunda bundan sonra da her gün onu bize hissettirecek." dedi.

Ressam ve şairGürkan Coşkun, 25 Eylül'de (dün) yaşamını yitirdi. Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Instagram hesabından Ankara’daki bir galeriden aldığını söylediği Komet tablosunu paylaştığı bir yazı yayınladı. Ergin yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Komet (Gürkan Coşkun) herhalde çağdaş Türk resminin en önemli dâhileri arasındaydı. İnsanı büyüleyici bir düşselliğin içine çekiverirdi. Dikkat, o düşsellik bazen tekin olmayabilirdi de…

İhsan Yılmaz, bugün Hürriyet’te onu anlattığı “Sanattan Bir Yıldız Kaydı” başlıklı yazısında, Ferit Edgü’nün onun hakkındaki şu ifadelerini aktarıyor: “Komet’in resmine dahil olan tüm figürler belirsiz bir olay örgüsü içerisinde, hayal ve hakikat arasında salınırlar. Adeta Komet’in gündüz düşleri gibidirler. Tıpkı Ahmet Oktay’ın sanatçı için ‘Gördüğü düşleri resmetmiyor, tam tersine, resmetmek istediği düşleri görüyor’ demesi gibi.”

Aynı yazıdan Ahmet Ergenç’in şu sözlerini de aktaralım: “Komet’in dünyayla dirsek temasıyla yetinmeyip cümleler ve belki de poetik dizeler aracılığıyla dünyayla ‘burun buruna’, yüz yüze bir yüzleşme, dalaşma ve sataşma ilişkisi olduğunu hissedebiliyor insan.”

Bütün bunların ötesinde Komet çok renkli, hatta komik bir insandı. Bohem yaşamayı çok sevmişti ve bohemliğin de hakkını vermişti doğrusu… Bohemlik onda çok güzel duruyordu. Kendisini Saraçoğlu stadında maç izlerken gördüğümü de hatırlıyorum. Demek istediğim, hayatın her noktasından karşınıza çıkabilirdi.

Bundan uzun yıllar önce Ankara’daki bir galeriden aldığım mütevazı boyutlardaki (22x16 cm) Komet tablosu bizim evin salonunda bundan sonra da her gün onu bize hissettirecek. Bir kadın, bir adam ve bir kedi… Komet, kediyi mutluluk tılsımına sahip bir canlı gibi resmetmiş…

Kendisine koyduğu Komet adı, kuyruklu yıldız anlamına geliyor. Galiba o gerçekten de bir kuyruklu yıldızdı. Düşlerini burada bırakıp gidiverdi kainatın içinde.

Onun ölümü Türkiye için çok büyük bir kayıptır. Bugün Türkiye için bir matem günüdür."