Çevre

Sedat Ergin: Dünya Sağlık Örgütü ölçüleri hava kirliliğinde ulusal hedef olmalı

29 Kasım 2019 11:18

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, Temiz Hava Hakkı Platformu'nun Türkiye verilerini bugünkü köşesine taşıdı. Ergin, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği ‘kılavuz hava kirliliği değerleri’ açısından Türkiye’de bu hedefleri karşılayan yalnızca bir ilin bulunmasıdır. Bu, Ardahan ilimizdir. Hava kirliliğinin en yüksek olduğu il ise Kahramanmaraş’tır.

Rapora göre, Türkiye’de yeterli ölçüm yapılan 163 istasyonun yüzde 96.3’ünde yıllık PM10 ortalaması Dünya Sağlık Örgütü sınırlarının üzerinde kirli çıkmış. Bu durumda ölçüm yapılan merkezlerin ezici çoğunluğunda evrensel standartların ciddi boyutlarda gerisinde kalındığı anlaşılıyor” dedi.

“Raporun en vurucu yönlerinden biri hava kirliliği ile ölümler arasındaki doğrudan ilişkinin ortaya konduğu bölüm” diyen Ergin, “Hava kirliliğinin düzeyi arttıkça hava kirliliğine bağlı ölümlerin tüm ölümler içindeki payı da artıyor. Hava kirliliğine bağlı ölümlerin il bazında yüzde olarak en fazla olduğu iller sırasıyla yüzde 25.5 ile Iğdır, yüzde 25.1 ile Kahramanmaraş ve yüzde 23.7 ile Afyon” ifadesini kullandı.

Yazının devamı için tıklayın