Politika

Sedat Ergin: Çubuk davası kararı, Türkiye’de yargı sisteminin adil bir şekilde işlemediği kanaatini güçlendirecek

Kılıçdaroğlu’na linç girişimi davasında Osman Sarıgün'e "basit yaralamadan" 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı

02 Haziran 2022 07:43

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Çubuk’taki linç girişimi davasında; Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün’e “basit yaralamadan” 2 yıl 1 ay hapis cezası verilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını eleştirdi.

Ergin, "ana meselenin fiili bir saldırının gördüğü cezasızlıkla, Türkiye’deki yargı sisteminin başka suçlarda hükmettiği süratli tutuklamalar ve infaz edilen hapis cezaları arasında ortaya çıkan orantısızlık" olduğunu söylerken, "Özellikle ifade özgürlüğü alanında eleştirel görüşler ifade edildiğinde yargı sisteminin sıkça kuvvetli yaptırımlarla devreye girmesi bu orantısızlığın temel nedenidir" düşüncesini dile getirdi. 

Ergin, "Sonuçta bu karar Türkiye’de yargı sisteminin adil bir şekilde işlemediği konusundaki kanaati güçlendirecektir. Bundan böyle vatandaşlar, mahkemelerden çıkacak mahkûmiyet kararlarını Sarıgün hakkında hükmedilen ceza ile kıyaslayacaktır. Çubuk mahkemesinin kararı, bu yönüyle sürekli karşılaştırma yapılacak bir referans işlevi görecektir" yorumunu yaptı. 

Ergin, "Bu tür şiddet suçları karşısında ülkemizdeki hukuk sisteminde ne yazık ki ciddi bir caydırıcılığın bulunmadığını kabul etmeliyiz. Bu tablo, bir hukuk devletinin taşıyabileceği bir durum değildir. Yasalara saygılı düzgün vatandaşlar bu kadar korumasız bırakılamaz" ifadesini kullandı. 

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu’na linç girişimi davasında karar: Osman Sarıgün'e “basit yaralamadan” 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi