Politika

Sedat Ergin: Batı ile bağları istikrarlı bir Türkiye mi, yoksa bağları zayıflamış bir Türkiye mi, Rusya karşısında eli daha güçlü olur?

13 Ocak 2023 08:45

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Türkiye-Rusya'nın bütün öngörüleri aşan bir yakınlaşma içine girdiklerini belirterek, "Türkiye’nin son yıllarda gerek ABD gerek AB cephelerinde batıdan uzaklaştığını da hesaba kattığımızda, terazinin ağırlık merkezinin ayarlarında Rusya’nın kapladığı alan genişlemektedir. Bununla, ikili ilişkilerde bir süredir gözlenen asimetrik yapının biraz daha Rusya tarafına doğru kaymasından söz ediyoruz" dedi. 

Ergin, yazısında, iki ülkenin ilişkisinde, batı dengesi için ise şu yorumu yaptı: 

"Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde çok köklü çıkarları vardır. Türkiye, Soğuk Savaş yıllarında bile batı kurumları içinde yer almakla beraber, kuzey komşusu ile ilişkilerini dengeli bir şekilde geliştirmeye özel bir önem atfetmiştir. Bununla birlikte, bu çıkarların geliştirilmesi gözetilirken burada ayarın tutturulabilmesi büyük bir dikkat gerektiriyor.

Aslında bu dengenin kurulabilmesi aynı zamanda Türkiye’nin batı ile ilişkilerini de güçlü tutmasını gerekli kılıyor. Batı ile bağları zemin kaybettiği oranda Türkiye’nin Rusya karşısındaki pazarlık kartlarının da zayıflaması ihtimali göz ardı edilemez. Batı ile bağları istikrarlı bir Türkiye mi, yoksa bağları iyice zayıflamış bir Türkiye mi, Rusya karşısında eli daha güçlü olarak müzakere masasına oturabilir?"