Dünya

Seçimi kaybetmesinin ardından ABD'ye gitmişti: Bolsonaro, Goias vatandaşı oldu

"Ona Goias vatandaşı unvanını verme fırsatını gördüğümde iki kere düşünmedim"

19 Ağustos 2023 08:27

T24 Dış Haberler

Brezilya eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Brezilya'nın eyaletlerinden biri olan Goias'ta vatandaş unvanını almak üzere Goiania kentindeki Yasama Meclisi'ne geldi. Bolsonaro'nun vatandaşlık unvanını alma törenine çok sayıda destekçisi de katıldı. 

Tören sırasında milletvekili Fred Rodrigues "Ona Goias vatandaşı unvanını verme fırsatını gördüğümde iki kere düşünmedim" dedi.

Bolsonaro, vatandaşlık unvanını almak üzere Goias Yasama Meclisi'nde

Bolsonaro, 30 Ekim 2022'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda solcu aday Lula da Silva'ya mağlup olmuştu. Lula'nın 1 Ocak 2023'te göreve başlamasından hemen önce devlet başkanları ve diplomatlar için verilen 30 günlük A-1 vizesiyle ABD'ye gitmişti. 

30 Aralık 2022'de Florida'ya gittiği öğrenilen Bolsonaro'nun zincir fast food restoranında yemek yerken çekilmiş görüntüleri gündeme oturmuştu. 

Bolsonaro'nun seçimi kaybetmesinin ardından KFC'de yemek yerken çekilmiş fotoğrafı

30 günlük vizeyle ABD'ye giden Bolsonaro, daha sonra 6 aylık turist vizesi başvurusunda bulunmuştu. 

Bolsonaro'nun seçimi kaybetmesinin ardından ABD'ye gittiğinin öğrenilmesinin ardından avukatı Felipe Alexandre, Bolsonaro'nun "hayatının 34 yılını kamu hizmetine adadığını" ve "biraz ara vermek istediğini" söylemişti. 

"Tropiklerin Trump'ı"

28 Ekim 2018'de devlet başkanlığı koltuğuna oturan Jair Bolsonaro, "Tropiklerin Trump'ı" olarak adlandırılıyordu. 1 Ocak 2019'da yemin etmesinin ardından verdiği ilk televizyon röportajında Venezuela, Küba ve Nikaragua gibi sol hükümetlerin “otoriter rejimlerine karşı çıktığı için” Donald Trump’a hayran olduğunu söyleyen Bolsonaro, ilk resmi gezilerini ABD, İsrail ve Şili’ye yapmıştı. 

Bolsonaro, Trump'ın "Let's make America great again (Hadi Amerika’yı yeniden harika yapalım)" kampanya sloganına benzer olarak “Brezilya her şeyden önce gelir, Tanrı hepsinin üzerindedir" sloganıyla seçim kampanyası yürütmüştü. 

Bolsonaro ayrıca Amazon Ormanları'na verdiği zararla biliniyor. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında Amazon Ormanları'nın yok edilmesinde rol oynadığı iddiasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICC) "insanlığa karşı suç" işlemekten dava açılmıştı.