Gündem

Seçime 10 gün kala anket şirketlerinden açıklamalar: "Bir şeyler yolunda gitmiyor"

21 Mart 2019 13:56

Seçime sayılı günler kaldı. Araştırma şirketlerinin yoğun mesaisi sürüyor. Avrasya Araştırma’ya göre Cumhur İttifakı yüzde 5.5-6 puan düşecek, birçok il de el değiştirecek. Gezici Araştırma sahada 7 Haziran seçimlerine benzer bir tablo ölçerken 4 AKP'liden 1’inin çekimser olduğuna dikkati çekiyor. GENAR’a göre sürpriz beklentisine yol açan, yüzde 50’lik yeni sistem. Daha önceleri seçime 10 gün kala kararsız seçmen yüzde 5-6'ya düşerken, 31 Mart öncesi hâlâ yüzde 10 bandında devam ediyor.

Gazete Duvar'da Nergis Demirkaya, anket şirketlerinin açıklamalarına yönelik nabız tuttu. İlk kez ittifaklarla gidilen yerel seçimin sürprizlere gebe göründüğü yorumu yapılıyor.

"Kararsızlar 5-6'ya düşmedi, bu durum kafamızı kurcalıyor"

GENAR Araştırma Şirketi’nin Genel Müdürü İhsan Aktaş seçime 10 gün kala kararsız kitlenin varlığının devam ettiğine dikkat çekti. Aktaş, “Daha önceki seçimlerde bugünlere gelindiğinde yüzde 20’lerde başlayan kararsız seçmen 5-6’lara düşerdi. Halen kararsızlar yüzde 10 bandında devam ediyor ve ciddi bir direnç taşıyorlar. Sandığa mı gitmeyecekler yoksa hangi partiye nasıl yönelecekleri kafamızı kurcalıyor” dedi.

Kararsız seçmenin daha çok iktidar blokunda göründüğünü söyleyen Aktaş, “Türkiye’de siyasette değişimi temsil eden merkez sağdır. Hareket bu seçmendedir. Son 10 yıldır CHP, HDP oyu sabit sayılır. MHP oylarında hareket var. AK Parti’den MHP’ye geçiş oldu. Yeni dönemde İYİ Parti çıktı. Daha rasyonel, şartlara göre tavır değiştiren sağ seçmen olduğu için değişimi de ülkede onlar temsil ediyorlar. Kararsızların onlar olma ihtimali yüksek” dedi.

Seçim 50 ile 48 mücadelesi

Yeni Başkanlık sistemi ile gelen yüzde 50’lik rekabetin başlı başına kendisinin bir sürpriz olduğunu söyleyen Aktaş, “Önceki seçimde bütün partiler seçime giriyordu. AK Parti 40, CHP 25 alınca sonuç belliydi. Şimdi kazanan 50 ile kazanacaksa kaybeden 48 ile kaybedecek. Sistemin varlığı sürpriz olarak yorumlanabilir. Sürprizin hangi tarafa meyledeceği o kararsızların tutumu ile belli olacak” dedi.

"AK Parti Ankara'da açığı kapattı, İstanbul'da önde"

Aktaş’a iktidar blokunun seçim kampanyasının ana unsuruna dönüşen “beka” söyleminin nasıl karşılık bulduğunu sorduk. Ekonominin belli bir noktaya gelmesi, kentleşme probleminin büyük ölçüde çözülmesi ile birlikte seçmenin daha çok bireysel tercihlerine yöneldiğini anlatan Aktaş, “Ülkenin istikrarı, bir kazaya belaya uğramaması tabii önemlidir ama daha çok seçmen günübirlik tercihlerine odaklanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

AKP’nin Ankara’da geride başladığını ama şimdi yükselen bir trendi olduğunu söyleyen Aktaş, olası sonuç içinse “İki taraf da gayretli” demekle yetindi. Aktaş’a göre İstanbul rekabetinde ise AK Parti önde görünüyor. Aktaş, “Yüzde 50’lik rekabet her yeri sürprizli hale getirdi. Bu sürprizler Anadolu illerinde de büyükşehirlerde de olabilir” dedi.

Gezici: Bir şeyler yolunda gitmiyor

Gezici Araştırma Başkanı Murat Gezici de devlet olanakları nedeniyle genel seçime göre daha avantajlı olması beklenen iktidarın bir yerel seçimde ilk kez zorlandığını söyledi. Bunun önemli nedenlerinden biri olarak ekonomiyi gösteren Gezici şunları söyledi:

“Ülkenin en önemli sorunları ekonomi, işsizlik, terör ve Suriyeliler olarak sıralanıyor. Son 10 yılda ilk defa en baştaki terör 3. sıraya düştü. 7 Haziran seçim sonuçlarına benzer bir durum yaşıyoruz. AK Parti’nin yüzde 40’a gerilediği görülüyor. Ayrıca 7 Haziran’dan 1 Kasım’a giderken AK Parti’ye geri dönen oylar bu kez dönmüyor. Beka sorunu, terör sorunu, ‘uluslararası boyutta Türkiye ile uğraşılıyor’ mesajlarına rağmen bir şeyler yolunda gitmiyor.”

"4 AK Partili'den 1'i çekimser"

Gezici’nin verdiği bilgiye göre AK Parti’nin kemik oyları yüzde 37-38. Bunun üzerinde yüzde 50’ye kadar eklenen seçmen ise daha analitik düşünen, ekonomik ve sosyal anlamda güçlü, seküler yapıya yakın, kendini demokrat, liberal olarak tanımlayan merkez-orta seçmen. 17 yıldır AK Parti’ye oy veren bu seçmenin ilk defa düşünmeye geçtiğini söyleyen Gezici, “İstanbul’da, Ankara’da ve birçok yerde AK Parti’yi zor durumda bırakan seçmen bu seçmendir. Tercihlerinde ekonominin belirleyici olduğu bu seçmenler alım gücünün düşmesinden şikayetçi” dedi. AK Parti’nin oy kaybettiği kitlenin yaş aralığını da 28-43 yaş olarak veren Gezici şöyle devam etti:

“18-27 yaş arası gençlerin yüzde 67’si Türkiye genelinde muhalefete, 44 yaş üstü seçmenin yüzde 70’den fazlası ise iktidara oy verecek. 28-44 yaş arası seçmen ise kararsızlık yaşıyor. İstanbul’da kararsız seçmen Türkiye ortalamasının üzerinde. Ankara’daki kararsız seçmen 11-12 üzerinde. Kararsız seçmenin yüzde 85’i son 17 yılda AK Parti ve MHP’ye düzenli oy vermiş. 17 yılda ilk defa AK seçmeninin yüzde 25’i doğrudan AK Parti’ye oy vereceğini söylemiyor, çekimser davranıyor. 4 AK Partiliden birinin “oy vereceğim” dememesi önemli. İstanbul’da AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 78’i, Ankara’da yüzde 75’i doğrudan AK Parti’ye oy vereceğim diyor. İşte kalan seçmen düşünmeye geçiyor. Bu seçmenin kayabilme ihtimali var.”

"Akşener olmasa iktidar yüzde 60'ı bulabilirdi"

Murat Gezici’ye göre düşünmeye çekilen bu seçmenin muhalefete oy verme ihtimalinde kilit isim İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener olacak. Akşener olmasa AK Parti’nin kurduğu ittifakla yüzde 60’a ulaşabileceğini söyleyen Gezici, “Ama Akşener seçmeni, içinde CHP’nin olduğu Millet İttifakı’na oy verme noktasında yumuşatmıştır. İktidar bloku yüzde 60’ları görebilirken şu an yüzde 50’yi yakalamakta zorlanacaklardır” dedi.

"İstanbul'da sürpriz olabilir"

Murat Gezici’ye seçimlerde siyasi sonuç üretecek düzeyde değişiklikler yaşanıp yaşanmayacağını sorduk. Ankara’da AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki’nin kazanabileceğini söyleyen Gezici’ye göre asıl sürpriz İstanbul’da yaşanabilir. Bu sürprizi İstanbul’daki kararsız seçmen sayısının yüksekliği ile ilişkilendiren Gezici, son ölçümlerin İstanbul’da yüzde 50.2 Binali Yıldırım, yüzde 49.2 Ekrem İmamoğlu şeklinde olduğunu söyledi.

Peki sandığa gitme oranlarında bir değişiklik olur mu? Gezici’ye göre önceki seçimlerde olduğu gibi yüzde 77’si CHP’li olan sandığa gitmeyenlerin oranı toplamda yüzde 14 civarında kalabilir.

Haberin tamamı için tıklayın