Ekonomi

Seçim öncesi toplumun talepleri bütçe artışıyla karşılanacak

2023’e girerken hem asgari ücret, memur maaşları ve emeklilere yönelik yüksek oranlı iyileştirmelerin yapılması da bekleniyor

07 Eylül 2022 11:42

Ak Parti ile Cumhurbaşkanlığının, yaklaşan seçimler öncesi çeşitli kesimlere yönelik talep ve sorunları tespit etmek için özel bir çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Dünya gazetesinden Mehmet Kaya'nın haberine göre kaynaklar hedefin seçim öncesi özellikle oy kararlarına etki edebilecek sorunların çözümü olduğunu kaydetti. Bu kapsamdaki en önemli düzenleme “emeklilikte yaşa takılanlar” olarak bilinen, SGK düzenlemesiyle emeklilik yaşı ötelenenlere verilecek hak olarak görülüyor. Enflasyonun yükselmesi ve hayat pahalılığı nedeniyle toplumsal kesimlerde sıkıntılar oluştuğu, diğer yandan geçmiş dönemdeki uygulamalar kaynaklı olarak ortaya çıkan düzenleme ihtiyaçlarının ortaya çıktığı kaydedildi.

"Seçim öncesi tüm talepler karşılanacak"

Kaynaklar, seçim yılına giderken partinin oy kaybının da gözetilerek uzun süredir geniş toplum kesimlerince yapılan taleplerin tamamını karşılama kararı aldığı belirtildi. Bunlardan “emeklilikte yaşa takılanlar”, “sözleşmeli işçilerin kadroya alınması”na yönelik düzenlemeler bu yıl içinde yapılacak ancak 2023’ten itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu yıl içinde ise icralık borçların silinmesi uygulaması gerçekleştirilecek. Bankalardaki, kamu kurumlarındaki ve varlık yönetim şirketlerindeki borçların kapatılmasına karşılık bu borçlar karşılığı bütçeden ilgili kurum ve kuruluşlara kaynak aktarılacak.

Maaşlara iyileştirmeler yapılacak

2023’e girerken hem asgari ücret, memur maaşları ve emeklilere yönelik yüksek oranlı iyileştirmelerin yapılması da bekleniyor. Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere dar gelirli kesimlere verilecek sosyal destekler de artırılacak. Doğalgaz ve elektriğin kış ayları gelirken bu yıl içinde de artırılarak yapılabileceği kaydedildi.

Asgari ücret, emekli maaşları, personel maaşları gibi bilinen katmanlara yönelik olarak yüksek oranlı iyileştirmeler yanında, çeşitli mesleki, bölgesel gruplara yönelik de yapılabileceklere ilişkin parti ve Cumhurbaşkanlığında taleplerin gözden geçirilerek analiz yapıldığı belirtiliyor. Emekli askerlerden çeşitli memur katmanlarındaki katsayı-ek gösterge düzenlemeleri, yaşlı ve engelliler, öğrenciler, yalnız yaşayan kadınlar gibi sosyal gruplar, bölgesel özelliklere göre özel destek tasarımlarının geliştirilmeye çalışılacağı öğrenildi.

Bütçe harcamaları arttı

OVP’de bu yıl ve seçim yılı olan 2023’te harcama artışı ve bütçe açığının yüksek oranlı büyümesi öngörülüyor. Öyle ki, 2024 ve 2025 bütçe açıkları 2023’teki açıktan daha düşük öngörüldü. Son aylarda Hazine nakit dengesinde de gözlendiği şekliyle gelirlerde enflasyon etkisiyle oluşan yüksek gerçekleşmelere karşılık net borçlanma da aynı hızla devam ediyor.

Bunların bir kısmı Kur Korumalı Mevduat dönüşlerinin ödenmesinde ve yükselen faiz  harcamalarında kullanılsa da bütçenin diğer kalemlerinde de yüksek oranlı harcamaların gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılıyor.