Gündem

Seçim çalışması "vatandaşların hayat düzenini engelledi" gerekçesiyle 8 kişiye dava açıldı

24 Mayıs 2024 14:50

Ankara'da, Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) Genel Başkanı Güneş Gümüş'ün seçim etkinlikleri sırasında yaşanan polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan sekiz kişiye dava açıldı. İddianamede, "vatandaşların rutin hayat düzenini engellemek" ve "kamu malına zarar vermek" suçlamaları öne sürüldü. Gözaltı aracında meydana gelen 37 bin 500 TL'lik hasar, kamu malına zarar suçlamasının dayanağı oldu.

Mayıs 2023'te yapılan seçim çalışmalarında, Kızılay Yüksel Caddesi'nde dağıtılan seçim bildirileri nedeniyle SEP üyeleri ile polis arasında gerilim yaşandı. Polis, yaya trafiğini engelledikleri gerekçesiyle SEP üyelerinin bildiri dağıtımına müdahale etti ve gruba biber gazı sıkarak müdahalede bulundu. Bu sırada çevredeki bazı vatandaşlar da darp edilerek gözaltına alındı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden Hayri Demir'in aktardığına göre, gözaltına alınanlar arasında, daha önce benzer eylemlere katılmış tanınmış kişiler de bulunuyordu. Gözaltı süreci sırasında orantısız kuvvet kullanıldığı iddia edilirken, dava dosyasına göre, bir kişi polisin fiziki saldırısına uğrayarak çelik burunlu ayakkabılarla vurulduğunu, başında kanama ve yarılma olduğunu ifade etti.

İddianame Ankara 38. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, sekiz kişiye "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "kamu malına zarar vermek" iddialarıyla dava açıldı.