Spor

Schalke04'ten Türk oyuncularına asker selamı uyarısı: "Tüm savaşlara, terör ve şiddete karşıyız"

Türkiye A Mili Futbol Takım oyuncuları Fransa maçı sonrasında asker selamı verdi

19 Ekim 2019 14:43

Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda yer alan oyuncuların Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı sırasında milli maçlarda asker selamı vermeleriyle başlayan tartışma kapsamında Alman futbol takımı Schalke04 oyuncularına bazı uyarılarda bulundu. 

Alman medyasında yer alan haberlere göre, tartışmalara neden olan asker selamı ile ilgili Schalke04 kulübü, Türk kökenli oyuncularıyla bir toplantı yaptı. Toplantıya Ozan Kabak, Ahmed Kutucu, Levent Mercan'ın yanı sıra Schalke04 ve Almanya U21 takımının formasını giyen Suat Serdar katıldı. Toplantıda oyuncularla bizzat Schalke04 Teknik Direktörü Davit Wagner'in görüştüğü belirtilirken, Wagner'in "Ne istediğimizi, ne istemediğimizi oyuncularımıza anlattık. Tüm savaşlara, terör ve şiddete karşıyız" şeklindeki sözleri basın tarafından aktarıldı. Söz konusu görüşmede Türkiye ile Almanya'nın kültürel gelenekleri de konuşulurken Türk oyunculara, Almanya'nın askeri ortamı ile ilgilide bilgilendirmenin yapıldığı da belirtildi.

Öte yandan Bundesliga yetkililerinin hakemler ile bu konuyu konuştukları ve gol sevinci için asker selamına başvuran oyuncu olursa kart ile cezalandırmalarını gerektiren bir cezai durum olmadığı ancak bu davranışın hakemler ve gözlemciler tarafından rapor edilmesi gerektiği vurgulandı. Herhangi bir yaptırım olup olmayacağının raporlar okunduktan sonra değerlendirileceği de ifade edilirken, Bundesliga yetkilileri bir yandan da UEFA'nın Türkiye için açtığı soruşturmanın sonucunu da bekleyeceği yorumları yapılıyor.

UEFA, asker selamı nedeniyle soruşturma başlattı; Türkiye'den tepki geldi

Türkiye A Milli Futbol Takımı oyuncularının büyük bir bölümü, 2020 Avrupa Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri H Grubu'nda Fransa ile deplasmanda 1-1 berabere kaldıkları maçta asker selamı vermişti. Daha önce Arnavutluk maçında da yaşanan bu hareketin tekrarlanması televizyonlara yansımazken,  Fransa Spor Bakanı Roxana Maracineanu, UEFA'ya Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrısında bulunmuştu. 

UEFA Arnavutluk ve Fransa maçlarında Türk Milli Takım oyuncularının asker selamı vermeleri nedeniyle soruşturma başlatırken; Milli Takım oyuncularının asker selamına tepki gösterilmesine Türkiye’den eleştiri gelmişti. Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, konuya ilişkin olarak "Futbolcularımızın Mehmetçiğe olan sevgi ve selamını başka yöne çevirmek isteyenler var. Fransa bakanı bu yönde UEFA'ya şikayette bulunmuşlar. Bu onların sahadaki kendi başarısızlığıdır. Dünya spor kamuoyunun bu oyunlara gelmeyeceğini ben ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulunmuştu. 

İlgili UEFA kuralları, futbolcuların sahada herhangi bir siyasi mesaj vermesini yasaklıyor. UEFA’nın soruşturma başlatmasına rağmen, Türkiye Futbol Federasyonu’na yönelik sert bir yaptırım beklenmiyor. Yaptırım uygulanabilmesi için UEFA’nın asker selamı veren futbolcuların Türkiye'nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunu desteklediğini kanıtlaması gerekiyor.