Gündem

Sayıştay, YÖK için rapor hazırladı: Akademide hatalı uygulamalar var

Hazırlanan raporda, bilimsel araştırma projelerinin çok azının içeriğine uygun olduğu söylendi

28 Eylül 2019 13:02

BirGün gazetesinden Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Sayıştay raporunda öğretim üyelerinin somut bir proje olmaksızın yurt dışına kongre, konferans ve sempozyuma gönderildiği ifade edildi. Raporda şu sözler yer aldı: 

“BAP Hakkında Yönetmelik’te kongre, konferans ve sempozyumların bir proje gibi adlandırılarak destekleneceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle söz konusu uygulama açık bir şekilde mevzuata aykırıdır.” 

Projeler içeriği ile örtüşmüyor

Proje olmadan tüketim malları, malzemeleri ve demirbaş alımının gerçekleştirildiğini ifade eden Sayıştay, YÖK'e uyarıda bulundu. Raporda, öğretim elemanlarının yayıma dönüşme potansiyeli bulunan bilimsel çalışmaları için alım yapılamayacağının altı çizildi. 

Raporda çok az sayıda bilimsel araştırma projesinin desteklendiği ifadesi yer alırken, “BAP tanımına ve niteliklerine uygun projelerin desteklenmesine öncelik verilmelidir” cümlesi kullanıldı.

Sayıştay'dan konuyla ilgili olarak yapılan bir diğer uyarı da inşaatların proje gibi gösterilmesi ile ilgili oldu. Örnek olarak, deney hayvanları araştırma laboratuvarı yapımı ile kongre kültür merkezi yapımı gösterildi.