Gündem

Sayıştay raporu: Kayyum, 31 aracı ihalesiz kiralamış

17 Kasım 2022 20:02

Sayıştay, Mardin'in kayyum yönetiminde olan Nusaybin belediyesinin ihale yapmaksızın doğrudan teminle 31 aracı 7 ayrı firmadan kiraladığını bu araçlara ise 1 milyon 688 bin lira ödediğini tespit etti.

Sözcü'de yer alan habere göre; Sayıştay tarafından kayyum yönetiminde olan Nusaybin Belediyesi hakkında hazırlanan 2021 yılına ait raporda dikkat çeken usulsüzlükler yer aldı.

31 araç ihalesiz alınmış 

Belediye tarafından 2021 yılı içerisinde, çeşitli işlerde kullanılmak üzere 5 tanesi iş makinesi, 4 tanesi kamyon, 4 tanesi minibüs, 8 tanesi kamyonet ve 10 tanesi de binek araç olmak üzere 7 ayrı firmadan açık ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla aylık faturalandırılmak üzere toplam 31 araç kiralandığını tespit eden Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Bunlar için toplam 1 milyon 688 bin 650 TL ödendiği görülmüştür. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun “Temel İlkeler” başlıklı 5'inci maddesinde; idarelerin, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu, eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin kısımlara bölünemeyeceği ve yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulünün temel usuller olduğu vurgulanmıştır.

Buna göre; işin kısımlara bölünerek yaklaşık maliyetin eşik değerlerin altına çekilmesi veya ilan süre ve kurallarının değiştirilmesi ve açık ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla araç kiralanması yukarıda ifade edilen Kanun ilkelerine aykırı düşmektedir.

Kayyum, Covid-19'u bahane gösterdi

Sayıştay denetçilerinin tespitlerine yönelik Nusaybin Belediyes'inin cevabında ise, “Bulgu konusu hususa katılmış ve söz konusu araç kiralamalarının Covid-19 pandemisi nedeniyle ortaya çıkan acil durumlar ile bölgesel güvenlik kaynaklı yapıldığı belirtilmiştir. Ancak, araç kiralama işlemlerinin pandemi sürecinden etkilenmesinin kiralama işinin doğası gereği mümkün olmayacağı mütalaa edilmektedir. Ayrıca kiralanan araçlar güvenlik tedbirleri ile ilgili olmayan yukarıda sayılan türden araçlardır” denildi.

Nusaybin Belediyesi Personel Anonim Şirketi ile farklı nitelikteki 160 kişilik personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmesinin süresiz ve bedelsiz olarak imzalandığını da tespit eden Sayıştay, “Yapılan incelemede Sözleşmenin süresiz ve bedelsiz imzalandığı görülmüştür. Bu durum kesilmesi gereken damga vergisinin hesaplanmasına da imkan vermemektedir” ifadelerini kullandı.