Ekonomi

Savunma sanayii fonuna tepkiler büyüyor: Borç vergilendirilmez, kazanç vergilendirilir!

"AKP'nin 'Yeni vergi olmayacak' dediği halde, dünyada eşi benzeri olmayan bir vergi uydurdu"

Görsel: T24 (AI)

14 Ekim 2024 07:46

T24 Ekonomi

AKP'nin kredi kartlarından kesinti yaparak "savunma sanayi fonu" oluşturma teklifi, geniş çapta muhalefet tepkisiyle karşılandı. DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli ve Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, hükümetin bu adımını sert bir dille eleştirdiler.

"Denetimden kaçırılıyor"

Sezai Temelli, "Borç vergilendirilmez, kazanç vergilendirilir," diyerek, kesintinin hem vergi hukukuyla hem de mantıkla bağdaşmadığını vurguladı. Temelli, "Türkiye yıllarca bu tür fonlarla uğraştı. Borç üzerinden vergi kesintisi yapılması kabul edilemez. Kullanılmamış kredi üzerinden kesinti planlanması, bütçe dışında oluşturulan fonların TBMM denetiminden kaçırılmasını sağlıyor," şeklinde konuştu.

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Selvi: Kabine'de hangi bakanlar değişecek?

TIKLAYIN | Hizbullah, İsrail’e yönelik saldırıyı İran İHA’sı ile gerçekleştirdi: Genelkurmay Başkanı Halevi, öldü mü?

TIKLAYIN | Torba yasa teklifinin detayları belli oldu: Kredi kartı iptal edilse de savunma payına iade yok

TIKLAYIN | AKP kurucusu Hüseyin Çelik'ten Numan Kurtulmuş'a: Arkadaşlarını satarak AKP'ye yamanmış; ayar verildi, sonra çark!

TIKLAYIN | Nuray Babacan’ın kulisi: İşte gideceği konuşulan AKP’li isimler

TIKLAYIN | Arda Güler listede ilk 3'te; işte dünyanın en çok kazanan 10 genç sporcusu

"Yerli ve millî soygun"

İskender Bayhan ise, hükümetin adımlarını "yerli ve milli soygun" olarak tanımlayarak, "Hükümet, yerli silah tüccarlarına kaynak aktarmak için vatandaşın manevi değerlerini bile ranta çevirecek yeni bir vergi türü icat etti. Savaş sanayi yatırımlarının Koç gibi geleneksel sömürücülerin ve yandaş sermayedarların en önemli yatırım alanı olduğunu, bu fon planının halkı soyup, sözde milli savunma alanındaki şirketleri zengin etmeye yönelik olduğunu" ifade etti.

"Savunma sanayi bahane, Deli Dumrul vergileri şahane"

Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Savunma sanayi bahane, Deli Dumrul vergileri şahane," diyerek, hükümetin tutarsız politikalarını eleştirdi. Karabat, "AKP'nin 'Yeni vergi olmayacak' dediği halde, dünyada eşi benzeri olmayan bir vergi uydurduğunu ve kredi kartı limitine vergi getirdiğini" belirtti. Karabat, hükümetin yeni vergi politikalarını, noter, tapu ve kadastro işlemlerinin yanı sıra oyuncaklara kadar genişlettiğini ve bu beceriksizliği savunma sanayiyle örtmeye çalıştığını vurguladı.

TIKLAYIN - Torba yasa teklifinin detayları belli oldu: Kredi kartı iptal edilse de savunma payına iade yok