Gündem

Savcı halı saha saati yüzünden tartıştığı öğretmenleri gözaltına aldırdı

HSK olayla ilgili inceleme başlattı

28 Şubat 2019 11:44

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde, bir savcı, halı saha saati yüzünden tartıştığı 14 öğretmeni gözaltına aldırdı. Öğretmenler yaklaşık bir saat süren ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılırken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, öğretmenlerin gözaltına alınmasıyla ilgili Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) inceleme başlattığını söyledi.

Diyarbakır Çermik’te, maç saatini karıştırarak erken gelen ismi açıklanmayan bir savcı, öğretmenlerin saatinde maç yapmak istedi. Duruma itiraz eden 14 öğretmenle tartışan savcı, öğretmenleri gözaltına aldırdı.  Karakola götürülen öğretmenler yaklaşık bir saat süren ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.  

Olayla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Gül, olayın takipçisi olacağını belirterek "Çermik’te halı saha tartışması üzerine 14 öğretmenin gözaltına alınması ile ilgili HSK inceleme başlattı. Hukukun üstünlüğü, mesleki ve etik kurallar çerçevesinde Kurul müfettişlerinin yapacağı inceleme en kısa sürede sonuçlandırılacaktır" dedi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, MEB İnsan Kaynakları Müdürü Hamza Aydoğdu ve Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın  öğretmenlerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

MEB: Öğretmenler bu ülkenin üvey evladı değil

Yaşananlara sosyal medya hesabı Twitter’da tepki gösteren Bakan Yardımcısı Safran “Öğretmenler bu ülkenin üvey evladı değildir, sahipsiz hiç değildir. Diyarbakır Çermik ilçesinde 14 öğretmenin gözaltına alınması bizleri derinden üzmüştür” dedi.

"Adalet, şahsi ihtiraslar için kullanılamaz"

Öğretmenlerin gözaltına alınmasını kınayan MEB İnsan Kaynakları Müdürü Aydoğdu da Twitter’da “Diyarbakır’da 14 öğretmenimiz halı sahada maç yaparken gözaltına alınmıştır. Adalet, şahsi ihtiraslar için kullanılamaz; öğretmenlerimize reva görülen bu muameleyi şiddetle kınıyorum. Öğretmenler, toplumun çimentosudur; itibarlarının zedelenmesi kabul edilemez” paylaşımında bulundu.

"Hoyratlık kimsenin işi değil"

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da Twitter’dan tepki gösterdi.

Adalet Bakanlığı’na konuyu araştırma çağrısında bulunan Yalçın, “Hoyratlık kimsenin işi değil. Adaletin mekanizmasının hiç değil” ifadelerini kullandı.

Yalçın, daha sonra attığı tweette, Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSK) savcı hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.