Dünya

"Savaştan sonraki gün": İsrail savaş kabinesi çatladı

16 Mayıs 2024 08:23

T24 Dış Haberler

İsrail'in savaş kabinesinde uzun süredir var olduğu konuşulan bir çatlak, kamuoyuna yansıdı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu'dan "savaştan sonraki gün" için plan yapmasını istedi ve İsrail ordusunun veya sivil yönetiminin Gazze'de kaldığı bir çözüme izin vermeyeceğini söyledi. 

Gallant'ın sözlerini kısa süre için savaş kabinesinde bulunan Benny Gantz'ın da desteklemesi, Gazze savaşı devam ederken yönetimdeki çatlağın boyutunun medyada tartışılmasına sebep oldu. 

Gallant, kamuoyuna yaptığı açıklamada Netanyahu'dan savaş sonrası için planını detaylı şekilde sunmasını istedi. Gallant'ın geçen sene görevden alınması ülkede kitlesel protestolara sebep olmuş, Netanyahu geri adım atarak bakanlığı kendisine iade etmek durumunda kalmıştı. 

Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Gallant, Gazze'de Hamas'a alternatif bir yönetim bulunmasını istediğini ancak bir cevap alamadığını belirtti. 

"7 Ekim'den beri ordunun yönetimi Hamas'a bir alternatif bulmak için çalışma yapmanın önemliliğinden söz ediyor" diyen Gallant, "Askeri mücadelenin bitirilmesi siyasi bir karar. Hamas'tan sonraki gün sadece Hamas'ın yerini alabilecek aktörlerle mümkün olur. Bu İsrail'in öncelikli çıkarıdır" diye devam etti. 

Başbakan Netanyahu, Gallant'a bir video açıklama ile yanıt vererek, Hamas var olduğu sürece Gazze'de Filistinli bir yönetim olamayacağını söyledi ve militan grubun ortadan kaldırılması hedefinin "amasız fakatsız" kovalanması gerektiğini ifade etti.

Netanyahu, "Korkunç katliamdan sonra Hamas'ın ortadan kaldırılmasını emretti. İsrail Savunma Kuvvetleri mensupları ve güvenlik güçleri bunun için savaşıyor. Hamas var olduğu sürece Gazze'yi başka bir aktör yönetmeyecek. Özellikle de Filistin Yönetimi" diye konuştu. 

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve İletişim Bakanı Shlomo Karhi, açıklamalardan sonra Gallant'ın görevden alınmasını talep etti. 

"Savaşın hedeflerine ulaşması için bu Savunma Bakanı görevden alınmalıdır" diyen Ben-Gvir, "Gallant açısında Gazze'nin İsrailli askerler veya katil Hamas tarafından kontrol edilmesi arasında bir fark yoktur" ifadelerini kullandı. 

İsrail ve dünya medyasına yansıyan haberlere göre İsrail ordusu yönetimi, kapalı kapılar ardında Netanyahu yönetiminin bir "savaştan sonraki gün planı" oluşturamamasından rahatsızlıklarını dile getiriyordu. Haberlere göre ordu yönetimi bu plansızlığın, Hamas'ın çekildiği bölgelere tekrar girmesine sebep olduğuna ve tekrar çatışma yaşanmasına sebep olduğuna inanıyor. 

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, çarşamba günü yaptığı açıklamada Hamas'ın savaştan sonra diğer Filistinli gruplarla beraber Gazze'nin yönetilmesinde söz sahibi olacağını belirtti. Haniye, "Hamas hareketi bir yere gitmiyor" dedi.