Gündem

Savaştan kaçtılar, Türkiye'ye geldiler: Rusya'daki yozlaşmış hükümete tamamen karşıyım, orduda olmak idam hükmünden farksız

01 Ekim 2022 09:28

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik emriyle birlikte pek çok Rusya ve Ukrayna vatandaşı, Türkiye'ye akın etti. Savaşa katılmama nedenlerini anlatan 23 yaşındaki İlya Volinski, Moskovalı elitlerin çocuklarının orduya gönderilmediğini belirterek, "Onların havalı okullarda yüksek lisans yapıp askerliklerini tecil ettirecek paraları var. Bizim gibiler için ise hiçbir şey değişmiyor" diye konuştu.

Gazete Oksijen'den Baran Can Sayın, Putin'in seferberlik emrinin ardından Türkiye'ye gelenlerle konuştu...

Vitali Sviridov (35): E-ticaret sektöründe çalışıyorum. Evliyim. Üç yaşında bir kızım var. Eşim ve kızımla birlikte Moskova’da yaşıyordum. Rus olsak da Ukraynalı akrabalarımız var. Savaş başladığında Ukrayna’yla bir şekilde bağlantısı olan herkesin tehdit altında olduğunun farkına vardık. Nihayetinde beni kendi akrabalarıma karşı silah doğrultmak zorunda bırakacak seferberlik kararı açıklandı. Bu yüzden Türkiye’ye gelmeyi seçtik. Türkiye’de oturma izni olmasa da yasal bir biçimde uzun süre kalmak zor değil.

İlya Volinski (23): Rusya’nın küçük şehirlerinden Pyatigorsk’ta ailemle yaşıyordum. Üniversiteye gitmedim. Bu yüzden 18 yaşına girer girmez askere alındım. Bir yılım orduda geçti. Bu ülkede silah altına alınanlar zaten benim gibiler. Moskovalı elitlerin çocuklarını orduda göremezsiniz. Onların havalı okullarda yüksek lisans yapıp askerliklerini tecil ettirecek paraları var. Bizim gibiler için ise hiçbir şey değişmiyor. Çarlık rejimi dedelerimin, Sovyetler Birliği babamın kanını emdi. Putin’in de benim kanımı emmesine izin vermeye hiç niyetim yok.

Aleksandr Spitsin (29): Seferberlik kriterlerine uymayan birçok insan silah altına alındı. Bugün olmasa dahi bir sonraki gün aynısının başınıza gelmeyeceğinin garantisi yok. Çıldırmış bir başkanın bencil gerekçeleri yüzünden ölmek istemiyorum.

Haberin tamamı için tıklayın...