Dünya

Savaş suçlusu Karadzic, cezaevindeki koşulları nedeniyle Birleşik Krallık'ı dava ediyor

"Bosna Katili" olarak tanınan Radovan Karadzic, bilgisayar yasağı ve sağlık sorunları nedeniyle 50 bin sterlinlik tazminat davası açtı

21 Ağustos 2024 11:01

T24 Dış Haberler

Tutuklu savaş suçlusu Radovan Karadzic, hücresinde dizüstü bilgisayar bulundurmasına izin verilmediği için insanlık dışı muameleye maruz kaldığını iddia ederek Birleşik Krallık'a dava açtı.

"Bosna Katili" olarak anılan suçlu, insan hakları ihlalleri için 50 bin sterlin istediğini bildirdi.

Karadzic ayrıca anadili olan Sırpça iletişim kurmasının yasaklandığını ve şeker hastalığını kontrol etmek için ihtiyaç duyduğu gıdaların kendisine verilmediğini iddia etti.

79 yaşındaki Bosnalı Sırp lider Karadzic, 2019 yılında Balkan Savaşı sırasında, Hırvatlara ve Müslümanlara karşı soykırım yapmaktan suçlu bulunarak Wight Adası'ndaki Albany cezaevine konulmuştu.

İşlediği suçlar arasında, 1995 yılında 44 ay süren Srebrenica kuşatmasının ardından 8 bin kişinin öldürülmesi emrini vermesi de yer alıyordu.

Karadzic, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak bu ceza daha sonra ömür boyu hapse çevrildi.

Karadzic, geçtiğimiz hafta Adalet Bakanı Shabana Mahmood'a dava açmak üzere video bağlantısı aracılığıyla mahkemeye çıktı.

Eğer başarılı olursa, vergi mükellefleri faturanın yanı sıra binlerce yasal masrafı da onun yerine üstlenecek.