Dünya

Sarı Yelekliler, 20. hafta eylemlerini evsizlere adadı

Fransa'da düzenlenen protesto gösterilerinde 32 kişi gözaltına alındı, 5 kişi yaralandı

30 Mart 2019 23:22

Fransa'da hükümetin ekonomik politikalarına karşı 17 Kasım 2018'de başlayan 'Sarı Yelekliler' eylemleri 20’nci haftasına girdi. Sarı yelekliler, yasağa rağmen birçok kentte sokaklara çıktı. Ülke genelinde 33 bin 700 kişinin katıldığı gösterilerde 40 kişi gözaltına alındı, 4'ü polis 5 kişi yaralandı. Sarı Yelekliler hareketinin liderlerinden Sophie Tissier, bu haftaki eylemi evsizlere adadıklarını dile söyledi.

Akaryakıt zamlarına ve ekonomik koşullara tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine karşıtlığa dönüşen sarı yeleklilerin gösterileri, 20. haftasında yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti.

Paris'te Gare de l'Est tren garının önünde buluşan göstericiler, Louvre Müzesi'nden geçerek Eyfel Kulesi'nin yanındaki Trocadero Meydanı'na kadar yürüdü. Polis, eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

Göstericilerin Champs-Elysees Caddesi'nde gösteri yapması yasaklandı. Polis, eylemcilerin Charles de Gaulle Etoile Meydanı'nı çevreleyen sokaklar ile Elysee Sarayı ve Ulusal Meclis civarından uzak tutulması için yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Paris'te 32 gözaltı, 21 kişiye para cezası

Paris'teki gösteride 32 kişinin gözaltına alındığı, Champs-Elysees Caddesi ve çevresinde eylem yapmaya çalışan 21 kişiye para cezası verildiği açıklandı.

Toulouse, Bordeaux, Saint-Etienne, Avignon ve Rouen şehirlerinin merkezlerinde de eylem yapılmasına izin verilmedi.

5 kişi yaralandı

Avignon'da kent merkezinin dışında düzenlenen gösteride, polisle eylemcilerin arasında gerginlik yaşanırken, 2 kişi hafif yaralandı.

Montpellier'de 2 polisin yaralandığı gösteride 8 kişi gözaltına alındı. Toulouse'daki protestoda çıkan olaylarda ise 2'si polis 3 kişi yaralandı.

İçişleri Bakanlığının paylaştığı verilere göre, ülke çapında bugün düzenlenen gösterilere Paris'te 4 bin olmak üzere 33 bin 700 kişi katıldı.

Tissier: Herkes için adalet için devam edeceğiz

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Sarı Yelekliler hareketinin liderlerinden Sophie Tissier, "Herkes için sosyal adalet istemek, vergi adaleti için, iklim sorunlarının çözümü için, ta ki bu sorularımıza yanıt bulana kadar her hafta sokağa inmeye devam edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Macron'un aylar süren tartışma toplantılarının "büyük bir maskaralık" olduğunu dile getiren Tissier, "Üstelik öngörülen süreyi de uzatıyorlar şimdi. Bu toplantılardan halk için olumlu tek bir satır çıkmayacak" dedi.

Şiddet olaylarını kınadığı ancak "artan öfke nedeniyle, şiddet eylemlerini gerçekleştirenleri kınamadığını" söylediği için eleştirilen Sophie Tissier, "Biz burada barışçıl bir eylem gerçekleştirmek için varız. Son gösterilerde polis göstericilerle karşı karşıya gelmediği için, tam bir şölen havasında eylemlerimizi tamamladık. Sacre-coeur Kilisesi'nin önündeki büyük alan tümüyle doldu ve insanlar olaysız dağıldı. Hepimiz devam etmeye kararlıyız" dedi.

Tissier, "Gösterileri izinli yaptığımızda ve polis bizim gösteri yapmamıza izin verdiğinde her şey yolunda gidiyor. Burada bizi çerçevelemek için polise ihtiyacımız yok" diyerek alınan polis tedbirlerinin aşırı orantısız olduğundan şikayet etti.

Eylem evsizlere adandı

Yirminci eylemi evsizlere adadıklarını dile getiren Tissier, "Gelir adaletsizliğinden, o vahşi kapitalist düzenden en çok acı çeken evsizler. Başlarını sokacak bir çatıları bile yok. Evleri olanlar, kötü evlerde yaşayanlardan alınan yüksek kiraların düşmesi için, elektrik faturasını ödeyemediği için elektriği kesilenler, kirasını ödeyemeyince atılanlar için yürüyeceğiz" dedi.

Harekete ait sosyal medya adreslerinden, "Evden atmalara, yüksek kiralara, elektrik faturası sebebiyle kesintilere" karşı, evsizlere destek olmak için eylem çağrısı yapıldı.