İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocakta 49,2'ye yükseldi ancak sektördeki daralmanın yavaşlamış olsa da yedinci ayda da devam ettiğine işaret etti.
Yeni yılın ilk ayında üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerindeki daralma yavaşladı.
Asgari ücrette yapılan büyük artış ocakta girdi fiyatları enflasyonunun keskin yükselmesine ve fabrika çıkış fiyatlarının da tepki olarak daha hızlı artmasına neden oldu. Öte yandan, Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılar nedeniyle görülen nakliye sorunları da tedarikçilerin teslimat sürelerinin uzamasına neden oldu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, aralıkta 47,4 değerini almıştı. Endeks ocakta son dört ayın en yüksek seviyesini kaydetmiş olsa da üst üste yedinci defa 50 seviyesinin altında değer aldı.
Üretimde altı ayın en hafif düşüşü kaydedildi. Ankete katılan şirketler talebin kırılgan kaldığını ancak ocak ayında toparlanma işaretleri görüldüğünü kaydettiler.
Yeni siparişlerde, üst üste yedinci ayda da daralma görülmesi talepte kırılganlığın altını çizerken yeni ihracat siparişleri de hafif de olsa geriledi.
Yeni siparişler alt endeksi ocakta 45,3'ten 46,6'ya yükselirken yeni ihracat siparişleri endeksi 48'den 49,4'e yükseldi.
Üretimde daralmanın hızı yavaşladı
Üretim üst üste yedinci ayda da daralma kaydetti ancak daralmanın hızı yavaşladı. Üretim alt endeksi ocakta 46,8'den 49,6'ya yükseldi.
Şirketler, yeni siparişlerdeki zayıflık nedeniyle satın alımları ve stoklarını azaltsalar da istihdam seviyesinde değişikliğe gitmediler. İstihdam alt endeksi 50,1'den 50'ye geriledi.
Girdi fiyatları enflasyonu ocakta ağustostan bu yana en yüksek artışı kaydetti. Şirketlerin çoğu, artışta asgari ücretteki artışın etkili olduğunu belirtirken hammadde maliyetlerindeki artış ve TL'deki değer kaybı da fiyat baskılarını artırdı.
Girdi fiyatları alt endeksi ocakta 58,8'den 71,2'ye yükseldi.