Gündem

Sanatçılar ve yazarların da yer aldığı gönüllü heyet, kayyımlara karşı Mardin'deydi: Rızamız yok, itirazımız var

"Kayyım sadece bir idarî karardan ibaret değildir. Kemirile kemirile yok edilen demokrasinin, son kalan gereklerinden biri olan sandığa da kilit vurulmasıdır"

09 Aralık 2024 14:20

T24 Haber Merkezi

Aralarında yazar, sanatçı, eski dönem milletvekili, akademisyen, gazeteci, iş insanı, hekim, sivil toplum gönüllüsü bulunan yurttaşlar, görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atanan belediye başkanlarını ziyaret etmek için Mardin'e gitti. Heyet, bugün (9 Aralık) saat 13.30'da Mardin Yay Grand Oteli önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Kayyım sadece bir idarî karardan ibaret değildir. Kemirile kemirile yok edilen demokrasinin, son kalan gereklerinden biri olan sandığa da kilit vurulmasıdır. Bizler; barış, adalet ve millet iradesine saygı isteyen yurttaşlar adına buraya antidemokratik, keyfî kayyım siyasetine 'Rızamız yok' demeye, iradeleri gasp edilenlere dayanışmamızı iletmeye geldik. İktidarı kayyım uygulamalarından vazgeçmeye, tüm siyasî aktörleri de kayyım siyasetine ama'sız, fakat'sız karşı çıkmaya çağırıyoruz," denildi.

Mardin Heyeti

Ali İhsan Dinçer-Amed Federasyonu Eski Başkanı / Ayşe Erzan-Akademisyen / Ayten Yıldırım-Diş Hekimi / Berrin Sönmez-Akademisyen, Yazar / Binnaz Toprak-Akademisyen, 24. Dönem Milletvekili / Celal Korkut Yıldırım-Diş Hekimi / Ekrem Baran-Din Alimi / Enes Atila Pay- Mimar/ Erdoğan Aydın-Yazar / Fazıl Alp Akiş-Gazeteci, Yazar, Yayın Editörü / Gülayşe Koçak-Yazar / Gülseren Onanç-Sivil Toplum Yöneticisi / Gürhan Ertür-Radyo Programcısı / Hacer Ansal-Akademisyen / İslam Özkan-Yazar / Mehmet Altan-Akademisyen, Yazar / Mehmet Saltoğlu-Siyasetçi / Murathan Mungan-Yazar / Nesrin Nas-Ekonomist, ANAP Eski Genel Başkanı / Nilay Akgün-Gazeteci / Nurcan Baysal-Yazar / Nurten Ertuğrul-Mali Müşavir, Aktivist / Orhan Alkaya-Yazar, Tiyatrocu / Orhan Silier-Tarihçi / Oya Baydar-Yazar / Ömer Faruk-Yazar / Tatyos Bebek-Diş Hekimi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Bundan sekiz yıl önce, ülkenin gidişatından, haklarımızın gaspından, barış ve kardeşliğimizin zedelenmesinden kaygı duyan yurttaşlar olarak ülkeyi yönetenlere şöyle seslenmiştik:

Bu toprakların ortak sahibi olan bizler; Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Laz, Arap, Çerkez, Roman, Müslüman, Hıristiyan, Musevi, Süryani, Ezidî, Sünni, Alevi, inançlı, inançsız bütün yurttaşlar rengârenk çeşitliliğimizle bu vatanın çocuklarıyız.

Kadın erkek, genç yaşlı hepimiz, birlikte mutlu olmayı dileyen vicdanlı, iyi insanlarız. Hangi kesimden, hangi görüşten, hangi siyasî gelenekten, hangi bölgeden olursak olalım inançlarımızı, dinimizi, dilimizi, kimliğimizi, kültürümüzü barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz.

Anayasal haklarımızın engellenmesini, siyasî tercihimizin hiçe sayılmasını, seçtiklerimizin görevden alınmasını, kayyım atamalarıyla irademize ipotek konmasını istemiyoruz.

Düşmanlaştırılmak istemiyoruz. Kadına, çocuğa şiddet, taciz, tecavüz, kadın cinayetleri, ayrımcılık istemiyoruz."

"Yoğunlaşan kayyım uygulamaları kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu gösterdi"

"Bu ülkeyi yönetenler!

Sizler, biz yurttaşları barış, güven, huzur içinde yaşatmak için seçildiniz. Bizleri, kin ve nefret sözleriyle ayrıştırmayın, hakka, hukuka olan inancımızı yok etmeyin. Bilin ki; bu gidişata rızamız değil, itirazımız var.

Yoğunlaşan kayyım uygulamaları kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu gösterdi. Bugün, millî irade sözcüğünü ağızlarından düşürmeyenler milyonlarca yurttaşın iradesini hiçe sayarak kayyım atanan illerin, ilçelerin, bölgenin seçmenine, 'Sizi milletten saymıyoruz,' diyorlar. Adalet duygusunu zedeleyen keyfî uygulamalarla demokrasiye, iç barışa darbe indiriyorlar.

Hatırlatmak isteriz ki kayyım sadece bir idarî karardan ibaret değildir. Kemirile kemirile yok edilen demokrasinin, son kalan gereklerinden biri olan sandığa da kilit vurulmasıdır.

Bizler; barış, adalet ve millet iradesine saygı isteyen yurttaşlar adına buraya antidemokratik, keyfî kayyım siyasetine 'Rızamız yok' demeye, iradeleri gasp edilenlere dayanışmamızı iletmeye geldik.

İktidarı kayyım uygulamalarından vazgeçmeye, tüm siyasî aktörleri de kayyım siyasetine ama'sız, fakat'sız karşı çıkmaya çağırıyoruz.

Burada bir kez daha tekrarlıyoruz. Halkın iradesine ve demokrasiye karşı kayyım uygulamalarına 'Rızamız yok, itirazımız var'."           

CHP'li Esenyurt'tan sonra DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyeleri ile CHP'li Ovacık beledisine de kayyım atandı

CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı, yerine kayyım atandı

Prof. Dr. Ahmet Özer, 31 Mart seçimlerinde CHP ve DEM Parti'nin "kent uzlaşısı" kapsamında, CHP'nin Esenyurt adayı olmuş ve yüzde 49 oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti. Özer, 30 Ekim sabahı hakkında yürütülen "PKK/KCK örgüt üyeliği" soruşturması kapsamında ev baskınıyla 30 Ekim'de gözaltına alınarak tutuklandı. Yerine 31 Ekim'de

31 Ekim sabahı yerine kayyım atandı. Önceki geceye kadar Beyoğlu Kaymakamlığını yürüten Can Aksoy’un kayyım olarak atandığı İçişleri Bakanlığı’nca duyuruldu. Esenyurt Belediyesi’ne Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un getirilmesi kararı sonrasında Aksoy, İçişleri Bakanlığı’nca özel vekalet onayı ile İstanbul Vali Yardımcılığı’na terfi ettirildi.

CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı: Soruşturma 3 ay önce başlatılmış, 10 yıllık inceleme yapılmış

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu; Remzi Kartal Van vekiliydi, aynı aşirete mensubuz, ailesini tanırım

Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı!

İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Belediyesi’ne ve Şanlıurfa'nın Halfeti belediyelerine 4 Kasım'da kayyım atadı. Van’da belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına karşı yapılan protestoya polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı.

DEM Parti: Mesajı aldık, bunların derdi iç barış değil, sanmasınlar ki halkımız boyun eğecek!

Polisler, sabah saatlerinde belediye binalarını ablukaya aldı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan ve Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük görevden alındı.

“Milyarlarca lira borç bıraktılar” iddialarından sonra yeniden kayyım dönemi

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Valisi Ekrem Canalp Batman Belediyesi'ne, Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu Halfeti Belediyesi'ne kayyım olarak atandı.

TIKLAYIN - DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına tepki yağıyor; "Bu darbe demokrasiye yapılmıştır"

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi önünde gerginlik

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından belediye önüne gelen vatandaşlarla polisler arasında arbede yaşandı. 

Bakanlıktan açıklama 

İçişleri Bakanlığı, DEM Partili belediyelerde başkanların görevden alınma gerekçelerini açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün Kobani davasında 10 yıl hapis cezası alması gerekçe gösterildi. Açıklamada Türk hakkında henüz bir karar kesinleşmemiş dava ve soruşturma gerekçe olarak sunuldu.

TIKLAYIN -Görevden alınarak yerine kayyım atanan Ahmet Türk: Bazı yerlerde yaptıkları görüşmelerde istediği sonucu alamadılar diye düşünüyorum

TIKLAYIN - Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk kimdir; neden görevden alındı?

TIKLAYIN - Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan kimdir; neden görevden alındı?

TIKLAYIN - Özgür Özel'den DEM Partili belediyelere kayyım atanmasına ilk tepki: Zihni bozuk, kalbi kötü, eli kirli, utanmaz arlanmaz bir pişkinlikle muhatabız!

Batman Belediyesi'nde arbede

Batman Belediyesi'ne atanan kayyımı protesto etmek için vatandaşlar, belediye önüne geldi. Belediye binasına yönelen vatandaşlar ile polis arasında arbede yaşandı. DEM Parti Batman İl Örgütü herkesi belediye önüne gelerek, iradesine sahip çıkmaya çağırdı.

 


DEM Partili Tunceli Belediyesi ile CHP'li Ovacık Belediyesi'ne de kayyım atandı! 

 

22 Kasım'da ise Tunceli Belediyesi ve Tunceli'nin Ovacık Belediyesi'ne kayyım atandı. DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak görevden alındı, yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, kayyım olarak atandı. Görevden alınan CHP'li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün yerine de Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen kayyım olarak atandı. 

Yerine kayyım atanan DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak, polis bariyerleriyle çevrelenen belediye önünde yaptığı açıklamada, görevden alma tebligatını imzalamadığını söyleyerek, "Bu yetkiyi hiçbir tebligat elimizden alamaz" dedi. Karara sert tepki gösterek Konak, "Belediyenin bütün kurumları işgal edilmiş. Faşizmin fotoğrafı budur. AKP-MHP iktidarının fotoğrafı budur. İrade gaspı budur" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Yerine kayyım atanan Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak: Belediyemiz işgâl altında, Dersim halkının iradesine saldırıdır! AKP-MHP iktidarının fotoğrafı budur!

TIKLAYIN - DEM Parti'den kayyım tepkisi: Sadece darbeciliğinizi tescilliyor, suçlarınızı ağırlaştırıyorsunuz

DEM Partili Bahçesaray Belediyesi'ne kayyım atandı

DEM Partili Van Bahçesaray Belediyesi'ne 29 Kasım tarihinde kayyım atandı. Belediye binası polis tarafından güvenlik çemberine alındı. Belediye önüne İçişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Bahçesaray Belediye Eş Başkanı Ayvaz Hazır'ın "terör örgütüne üye olmamak ile birlikte terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alması ve "örgü propagandasını yapmak" suçundan soruşturmasının devam etmesi nedeniyle görevden uzaklaştırıldığı ve Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun'un kayyım olarak atandığı belirtildi. Hazır'a 9 yıl önce katıldığı bir basın açıklaması gerekçe gösterilerek hapis cezası verilmişti.

Daha önce 5 Haziran'da DEM Partili Hakkari, 31 Ekim'de CHP'li Esenyurt, 4 Kasım'da ise DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine de kayyım atanmıştı. 22 Kasım'da da DEM Partili Tunceli ve CHP'li Ovacık belediyelerine kayyım atandı. 29 Kasım'da ise DEM Partili Bahçesaray Belediyesi'ne kayyım atandı. Böylece 31 Mart seçimlerinin ardından yerine kayyım atanan belediye sayısı 8'e yükseldi.

Hakkari Belediyesi'ne de kayyım atanmıştı

31 Mart'taki seçimde Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış da yargılandığı dava kapsamında 3 Haziran'da Van'da gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından aynı gün görevden alınarak yerine Vali Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe göstermiş, Akkış 5 Haziran'daki duruşmada ise 19 yıl 6 ay hapis cezası alarak tutuklanmıştı.