Gündem

Sanatçı, siyasetçi gibi tanınmış kadına "soyadı" kolaylığı

28 Ağustos 2024 09:19

AKP kurmayları, "Kadının bekârlık soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesini" kapsayan düzenlemeyle ilgili yeni bir formül üzerinde çalışıyor. Ünlü isimler “Bu soyadımla tanınıyorum” diyerek sadece kendi soyadını kullanabilecek.

Hürriyet'ten Ebru Karatosun'un haberine göre, AKP'li parti kurmaylarının bir süredir üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, kadın evlendikten sonra kendi soyadını kullanmaya devam etmek istiyorsa bazı şartlar getirilmesi planlanıyor. Anayasa Mahkemesi (AYM), evlenen kadının bekârlık soyadını, ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanabilmesine olanak tanıyan Medeni Kanun hükmünü geçen yıl "eşitlik ilkesine aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Yeni yasama yılında Genel Kurul’da görüşülecek 9. Yargı Paketi'nin "Soyadı" maddesinin ise tekrar AYM’den dönmemesi için formül aranıyor.

Şarta Bağlanacak

Medeni Kanun’daki "Kadın evlenmekle erkeğin soyadını alır" düzenlemesinde herhangi bir değişikliğe gidilmesi planlanmıyor. Fakat, sanatçı, siyasetçi ya da toplum önünde tanınan ya da bilinen bir kadın “Ben kamuoyunda bu isim ve soyadımla tanınıyorum” diyerek sadece kendi soyadını kullanabilecek.