Kültür-Sanat

Sanat Dünyamız dergisi 50. yaşını kutluyor: Sanatseverler; Nil Kural, Zeyno Pekünlü ve Selda Niğbolu söyleşisinde buluşacak

05 Mart 2024 16:40

Yapı Kredi Yayınları'nın yayımladığı "Sanat Dünyamız" dergisi, 50. yaşını bir dizi etkinlikle kutlamaya devam ediyor. Bu kapsamda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün hemen ertesinde toplumsal cinsiyet rolleri ve kırılgan haller üzerine odaklanan bir etkinlik düzenlenecek.

Bu kapsamda sinema yazarı Nil Kural’ın seçkisiyle sanatçı Gülsün Karamustafa’nın “Erkek Ağlamaları”, sanatçı Zeyno Pekünlü’nün “Erkek Erkeğe” ve “Sus, Kimseler Duymasın” ve yönetmen Nurşen Bakır’ın “Gıyaben” filmleri 9 Mart Cumartesi 17:00’de Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca’da gösterilecek. Gösterimden önce ise Nil Kural, Zeyno Pekünlü ve Seda Niğbolu bir söyleşi yaparak filmlerin işaret ettiği kavramlar üzerine konuşacaklar.

Sinema yazarı, gazeteci ve festival programcısı Nil Kural, 2004'ten bu yana birçok uluslararası festivalde FIPRESCI jüri üyeliği yapmış, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali'nin program direktörlüğünü üstlenmiştir.

Sanatçı Zeyno Pekünlü, Barselona Üniversitesi'nde Sanatsal Araştırma ve Üretim Master programını tamamladıktan sonra İstanbul Bienali Kamusal Programlarının koordinatörlüğünü üstlenmiş, KIRIK inisiyatifinin kurucusu olarak bilinir.

Kültür gazetecisi, çevirmen ve yazı terapisti Seda Niğbolu, müzik, çağdaş sanat, çağdaş dans ve performans üzerine yazılarıyla tanınır. Aynı zamanda Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde kültür gazeteciliği yüksek lisansını tamamlamıştır.

Yönetmen Nurşen Bakır, deneysel ve belgesel filmler üretmiş, Türkiye'ye dönüşü sonrasında çeşitli üniversitelerde lisans ve yüksek lisans dersleri vermiştir.

Sanatçı Gülsün Karamustafa ise 50 yılı aşkın sanat pratiğinde göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve toplumsal cinsiyet gibi konuları ele almış ve birçok ödüle layık görülmüştür. 2024 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından koordine edilen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nda sanatçının bienale özel üreteceği yeni bir eser sergilenecektir. Gülsün Karamustafa, İstanbul ve Berlin'de yaşayıp çalışmalarına devam etmektedir.