Kültür-Sanat

Salt Galata’da “Öyleyse En Başa Dönelim” sergisi açıldı

23 Mayıs’ta açılan sergi, 29 Eylül’e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak

Fotoğraf: Mustafa Hazneci/SALT

25 Mayıs 2024 15:05

Salt Galata'da “Öyleyse En Başa Dönelim” adlı yeni sergi 23 Mayıs'ta ziyarete açıldı.

Sergi, 29 Eylül'e kadar ziyarete açık olacak. Teknolojinin temel işlevleri, bilimsel gelişmelerin dünyaya olan bakış açımızı nasıl etkilediği gibi kavram üzerine düzenlenen sergi teknoloji, emek, madde, kimlik arasındaki kesişimlere odaklanıyor.

Sanatçı Itziar Barrio'nun eserlerinden oluşan "Öyleyse En Başa Dönelim" sergi, film ve video enstalasyonlarını yeni üretimler ile bir araya getiriyor.

Salt Galata ve Salt Beyoğlu'nda bulunan diğer etkinlikler ise şu şekilde;

ROBOTA MML (Gösterim ve Itziar Barrio ile söyleşi)

Öyleyse En Başa Dönelim sergisinde yer alan ROBOTA MML, ilk kez Karel Čapek'in 1920 tarihli tiyatro oyunu R.U.R. 'da kullanılan robot kavramının etimolojik kökenlerini takip eder. İnsanları üretimin zahmetinden kurtarmak için robotların üretildiği bir fabrikada geçen bu bilimkurgu eserinin karakterleri, sanatçının işinde bedenin işlevi, kimlik ve toplumsal cinsiyet meselelerinin öne çıktığı güncel bir bağlama yerleştirilir. Filmin uzun versiyonu belirli aralıklarla Salt Galata'daki Oditoryum'da gösterilecek. 29 Mayıs Çarşamba günü saat 19.00'daki gösterimin ardından sanatçı ile sergiyi programlayan Fatma Çolakoğlu bir söyleşi gerçekleştirecek.

Sular, Rüzgarlar, Araziler Arasında (Gösterim Programı)

Salt Beyoğlu'ndaki Havaya Dair sergisine eşlik eden Sular, Rüzgârlar, Araziler Arasında gösterim programında, günümüzün kritik çevre sorunlarına eğilen sanatçı filmleri yer alıyor. Hippokrates'in De aere, aquis et locis [Hava, Su ve Yer Üzerine] adlı risalesinden ilham alan program, iklim, ekolojik kaynaklar, yapılı çevre ile gündelik pratikler arasındaki ilişkileri odağına alıyor. Sergi süresince Salt Beyoğlu'nun ikinci katında üç ayrı programda sunulan filmler, orijinal dilinde Türkçe altyazılı ve tekrarlı olarak izlenebilir.Disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından Salt Beyoğlu'ndaki Forum alanı için tasarlanan Havaya Dair, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik boyutlarını odağına alıyor. Sergi 18 Ağustos'a kadar ziyarete açık olacak.