Dünya

Salman Rüşdi'yi yaralayan saldırgan: Onu sevmiyorum, iyi bir insan olduğunu düşünmüyorum

Saldırgan, Rüşdi'nin 'Şeytan Ayetleri' kitabından yalnızca birkaç sayfa okuduğunu belirtti

AP

18 Ağustos 2022 13:55

ABD'nin New York eyaletindeki bir konferansta İran'da yasaklı olan yazar Salman Rüşdi'ye bıçaklı saldırı düzenleyen Hadi Matar, Rüşdi'yi sevmediğini, İran'da 'İslam Devrimi'nin lideri sayılan Ayetullah Humeyni'yi ise "İyi bir insan" olarak gördüğünü söyledi.

Saldırgan, hapishanede New York Post'a konuştu. Matar, saldırıyı geçen kış, Rüşdi'nin Chautauqua Enstitüsü'ne geleceğini öğrenmesinin ardından planladığını açıkladı. Yazar hakkında konuşan Hadi Matar, "Onu sevmiyorum. Onun iyi bir insan olduğunu düşünmüyorum. O, İslam'a saldırmış biri. İslam'ın inançlarına, inanç sistemine saldırmış biri" dedi.

Matar, Rüşdi'nin saldırıdan kurtulmasına şaşırdığını da sözlerine ekledi.

İran'ın eski dini lideri Ayetullah Humeyni, Salman Rüşdi, 'Şeytan Ayetleri'ni yayımladıktan sonra yazar hakkında ölüm fetvası vermişti. 24 yaşındaki Matar, Humeyni hakkında sorulan soruya "O iyi bir insan" cevabını verdi ama Humeyni'nin 1989 yılında yayımladığı fetvayı takip edip etmediği sorularına yanıt vermedi.

Hadi Matar, Salman Rüşdi'nin İslam dünyasının bir bölümünün tepkisini çeken 'Şeytan Ayetleri' kitabından yalnızca birkaç sayfa okuduğunu söyledi. 

Rüşdi, geçen hafta konuşmasını yapmaya hazırlanırken biri boynundan olmak üzere 10 bıçak darbesi almıştı. Salman Rüşdi'nin saldırının ardından karaciğerinin hasar gördüğü ve gözlerindeki sinirlerden birinin koptuğu açıklamıştı. Menajeri Andrew Wylie, Rüşdi'nin durumunun iyiye gittiğini duyurmuştu.

Yazar, tedavi görmeye devam ediyor.