Gündem

Sapanca'da acil afet toplanma alanına yapılmak istenen teleferik projesine tepkiler sürüyor

09 Ekim 2019 15:55

Sapanca'da hayata geçirilmesi planlanan Teleferik Projesi'ne vatandaşların tepkisi sürüyor. Üç bin ağacın kesileceği proje park ve deprem toplanma alanına yapılması düşünülüyor. Bölge halkı ise alanda çadır kurarak nöbet tutuyor. 

Ali Dilber isimli bir vatandaşın aktardıklarına göre, bir firma yetkilisi, yaklaşık 10 dönümlük arazi için 2,5 trilyon bağış yaptığını dile getirdi. Bağış nereye ve neden yapıldığını sorunca ise yetkili kişi bu sözleri söylediğini inkâr etti.

Sapanca Belediyesi tarafından turizme katkı sağlamak amacıyla geçen yıl ihale edilen “Teleferik Projesi” Kırkpınar Mahallesi’nden başlayacak proje, bin 500 metrelik mesafenin ardından Mahmudiye İncebel mevkisinde sona erecek. 25 yıl geçerli yap-işlet-devret modeliyle Bursa Teleferik A.Ş tarafından inşa edilecek proje yaklaşık 80 milyon liraya mal olacak.

Sapanca Kırkpınar Mevkiinde yaşayan vatandaşlar ise yürütmeyi durdurmak için mahkemeye başvurduklarını belirterek, “Henüz mahkeme yürütmeyi durdurma yönünde bir karar vermedi. Açılan ve süren davalar varken çalışmalara başlanmamalı” demişti.

Geçen haftalarda TMMOB bileşenleri adına açıklama yapan MMO Sakarya İl Temsici Salim Aydın, “Kırkpınar'da seçilen alan Acil Afet Toplanma alanı olmakla birlikte bölge halkının kullandığı çocuk parkı ve dinlence yeri. Ayrıca, geçmişte bölge halkı tarafından başka amaçla kullanılmamak kaydıyla devlete hibe edilmiş bir arazi” ifadelerini kullanmıştı.

Teleferik hattının 17 bin  metrekarelik bölümünde yaşları 5 – 80 aralığında yaklaşık 3 bin adet ağacın kesileceğine dikkat çeken Salim Aydın, “Teleferik projesi burada yapılırsa hem yeşil alan azalacak hem de erozyon, sel ve su baskınları riskin artacak” diye konuşmuştu.