Gündem

Said Bey Apartmanı skandalı: 2015’te kentsel dönüşümle yıkılıp “depreme dayanıklı” denilerek yeniden yapıldı, 44 kişiye mezar oldu 

27 Kasım 2023 19:46

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde 44 kişinin hayatını kaybettiği Said Bey Apartmanının 7 yıl önce depreme dayanıksız olduğu tespit edilerek, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binanın yerine yapıldığı ortaya çıktı. Apartman yeniden inşa edilirken, önceki evleri yıkılan kişilere, depreme dayanıklı biçimde inşa edildiği ve huzurla yaşayabilecekleri vaadinde bulunulduğu anlaşıldı. 

Said Bey Apartmanının yerinde bulunan üç katlı bina, 16 Aralık 2015’te kentsel dönüşüm kapsamında, 6306 sayılı yasaya göre riskli yapı ilan edildi. Binanın tapu kaydına şerh konuldu. Bu kapsamda bina yıkıldı. Yıkılan üç katlı binanın yerine üç katı kotta olmak üzere sekiz katlı ve iki bloklu Said Bey Apartmanı inşa edildi. Yapımından sadece yedi yıl sonra meydana gelen depremde iki blok da yıkıldı ve apartman 44 kişiye mezar oldu. 

Tapuda kaydındaki riskli yapı şerhi

İlk duruşma 1 Aralık’ta 

Said Bey Apartmanının yıkılmasıyla ilgili olarak açılan davaların ilk duruşması 1 Aralık’ta Kahramanmaraş’ta yapılacak. 

Yıkılan iki blok için iki ayrı iddianame hazırlandı

Said Bey Apartmanın iki bloktan oluşuyordu. A blokta 16 kişi, B blokta ise 28 kişi hayatını kaybetti. Her iki blok için iki ayrı iddianame hazırlandı.  Dördü tutuklu beş sanık iki ayrı davada bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçlaması ile yargılanacak. İtirazlara rağmen savcılık, sorumlular hakkında daha ağır ceza gerektiren “olası kast” düzenlemesine göre dava açmadı.

Kentsel dönüşüme sokulan eski bina 1*

Kentsel dönüşüme giren eski bina 2*

İddianamelerde 2016 yılında inşa edilen Said Bey Apartmanının 2007 yılında çıkarılan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine tabi olduğunun altı çizildi. 

İddianamelerde, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılarak yeniden inşa edilen binada kalitesiz malzeme kullanıldığı, projelere aykırı hareket edildiğine yönelik bulgular yer aldı. Binanın yapı denetiminin zamanında yapılmadığı ve kat kontrollerinin inşaatın bitiminden sonra yapıldığı belirtildi. 

Binanın depremden önce yıkılmadan önceki hali

Kentsel dönüşüme rağmen “yetersiz”

İddianamelerde binanın yapımı tamamlandıktan sonra asma kat bölmelerinin çelik konstrüksiyon ve betonla ayrı kat haline getirildiğinin altı çizilerek bu durumun kirişlerde ek yüklere sebep olduğu tespiti yapıldı. Kolon, kiriş ve temellerden alınan numunelerin basınç dayanımının düşük olduğu belirtilirken kiriş ve döşemelere ilişkin neredeyse tüm değerlendirmelerde “yetersiz” ifadesi kullanıldı. İddianamelerde  “projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu esaslarına yeterince uyulmadığı anlaşılmıştır” denildi.  

Binanın depremin ardından yıkılmış hali