Gündem

Sahte içki uyarısı: Toplu tüketim yerleri riskli

12 Aralık 2024 11:46

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, sahte içki zehirlenmelerine dikkati çekerek, "Yılbaşı yaklaştığı zamanlarda merdiven altı sahte alkol üretimleri artıyor. Riskli yerlerden biri de toplu tüketim yerleri. Dolayısıyla vatandaşların, işletmelerden açıkta satılan içkiler mevcutsa şişelerini görmek istemeleri hakkıdır" dedi.

Yılbaşı öncesinde artan sahte içki zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, özellikle bu dönemde merdiven altı sahte içki üretiminin arttığını söyledi.

Yılbaşı kutlamaları nedeniyle tüketimin artmasını fırsat bilerek, sahte içki üretenlerin sayısında artış yaşandığını dile getiren Kırım, sahte içkide riskin alkol içinde bulunan metil ve etil alkolün birbirinden ayrılaması olduğunu kaydetti.

Vatandaşların, işletmelerden açıkta satılan içkilerin şişelerini görmek istemelerinin bir hak olduğunu belirten Kırım, "Çünkü piyasalara hangi koşullarda sunulduğunu bilmiyoruz. Çok güvenilir üreticilerden dahi alsalar, bazen maddi kaygılardan da sahte alkol ile karışmalar olabiliyor. Eğer kişi kendisi alıyorsa da Gelir İdaresi Başkanlığı Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (GİB BÜİS) uygulaması ile kontrol etmeli. Bu kod okutulunca ürünün orijinal olup olmadığını gösteriyor, eğer orijinal değilse kişi şikayette bulunulabilir. Sahte alkol tüketimi içer içmez etki göstermeyebilir. Yaklaşık 12, 24 ya da 48 saat içinde etkileri ortaya çıkarak sakatlanma ya da ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Hem evlerde hem de toplu tüketim yerlerinde yoğun katılımlı yılbaşı kutlamaları yapıldığını belirten Kırım, "Ne kadar çok tüketim olursa da risk bir kadar fazla oluyor. Özellikle dışarıdan alınacak meze ve tavuk ürünlerinin tazeliğine dikkat edilip, güvenilir yerlerden alınması gerekiyor. Çünkü yılbaşında yoğunluk sebebi ile daha öncesinde ürünler hazırlanarak dolaplarda bekletilebiliyor. Yılbaşı günü de sofralarda normalden daha fazla süre bekleyen ve tüketilmeye devam edilen ürünler oldukları için de riskler oluşuyor. Bu nedenle tüketicilerin dikkatli olması, restoranların ve tüketicilerin özenli olmasını tavsiye edebiliriz" dedi. 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir