Medya

Sahte haber ve nefret söylemine karşı: "SAHNE" Projesi

03 Ağustos 2023 16:18

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) tarafından yürütülen; Sahte Haberler ve Nefret Söylemiyle Mücadelede Erken Uyarı Sistemi (SAHNE) projesi, nefret söylemi ve sahte haberlerin olumsuz etkilerine karşı kamuoyunu ve ilgili paydaşları bilgilendirmek amacıyla erken uyarı mekanizmaları geliştirmeyi amaçlıyor.

Proje ismini sahte haber (SAHte haber) ve nefret söylemi (NEfret söylemi) kelimelerinin baş harflerinden alıyor.

SAHNE Projesi neler yapacak?

Dezenformasyon ve sahte haberleri, ayrımcı dili ve çevrimiçi nefret söylemini tespit etmek için bir erken uyarı sistemi geliştirmeyi planlayan proje, aynı zamanda gazeteciler, içerik üreticileri, sivil toplum kuruluşları gibi ilgili paydaşların bilgi doğrulama, medya etiği ve kapsayıcı dil konularında kapasitelerini arttırmak için çeşitli eğitim programları düzenleyecek ve saha faaliyetleri de düzenleyecek. Proje kapsamında dezenformasyon ve yanlış/eksik bilgilendirme, sahte haber ve nefret söylemi konularında çevrimiçi eğitimler verilerek gençlerin medya okuryazarlığını geliştirmek hedefleniyor.
 
Proje aynı zamanda #incEle mottosu üzerinden sosyal medyada içerikleri paylaşırken, beğenirken, yaygınlaştırırken yavaşlamayı, içerik tüketicileri olarak içerikleri incelemeyi ve “ince elemeyi” teşvik etmeyi amaçlıyor. Projenin sitesinde her türlü ayrımcılığa karşı çevrimiçi platformlarda içeriğin dolaşıma girmesi ve etkileşiminin hızla yayılmasını önlemeye ilişkin farkındalığın artmasına ve izlenmesine dair analizler, olgu kontrolü (fact-checking) ve raporlar da olacak.

İncEle Alt Hibe Programı

İncEle Alt Hibe Programı, medyada nefret söylemi, çevrimiçi nefret söylemi, ayrımcı söylemi ve sahte haberlerle mücadelede izleme ve iyi gazetecilik uygulamalarının yaygınlaşmasına, gelişmesine ve iyileşmesine destek olmayı amaçlamakta. Hibe programı kapsamında nefret söylemi ve dezenformasyonun olası negatif etkilerine karşı mücadele eden, amaç ve hedefleri toplumsal barışın inşasını katkı sağlayacak projeler desteklenecek. . Son Başvuru Tarihi 13 Ağustos olan programa Sahne Topluluk Portalı üzerinden başvurular yapılacak.