Sağlık

Sağlık uzmanları, AB'deki hava kirliliğinin binlerce kişinin erken ölümüne yol açacağını açıkladı

Doktorlar, kötü havanın "görünmez bir katil" olduğunu söyledi

04 Şubat 2024 12:59

T24 Sağlık

AB müzakerecileri, hava kirliliğini temizlemek için temel kuralları belirlerken bir grup halk sağlığı uzmanı, AB'nin hava kirliliği konusundaki gecikmelerinin yüz binlerce insanın erken ölümüne neden olacağı anlamına geldiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, ne kadar küçük parçacığın ve ne kadar zehirli gazın havayı kirletebileceğine ilişkin yönergeleri belirlerken, esasında hiçbir düzeydeki kirliliğin solunmasının güvenli olmadığını vurguladı.

Avrupa Solunum Derneği (ERS) savunuculuk konseyi başkanı ve Düsseldorf'taki Heinrich Heine Üniversitesi çevresel epidemiyoloji başkanı Barbara Hoffman, "Sınır değerlere ulaşmada her yıl yaşanan gecikme, doğrudan daha fazla ölüm ve hastalığa dönüşüyor" dedi.

Hoffman ve çeşitli halk sağlığı enstitülerinden meslektaşları, ince partikül seviyeleri metreküp başına 10 mikrogramın üzerinde olan AB üye devletlerinin, kirliliklerini 2030'dan 2040'a kadar bu seviyeye indirmeyi on yıl kadar geciktirmeleri halinde, 330 bin kişinin daha erken öleceğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen sınırı metreküp başına 5 mikrogram.

Bilim insanları, "Bu rakamlar, gecikmelere izin vermenin Avrupa'da önemli, adaletsiz ve kabul edilemez insan hayatı kaybına yol açacağını açıkça ortaya koyuyor" diye yazdı.

Doktorlar, kötü havanın görünmez bir katil olduğunu söylerken, bir kişinin aldığı her nefesin, akciğerlerden kan dolaşımına sızabilecek kadar küçük kirleticileri çekerek kana karıştıklarında vücuttan geçerek organlara zarar verdiklerini açıkladı. 

Avrupa'daki en kötü hava, İtalya'nın yanı sıra orta ve doğu ülkelerinde de bulunuyor. Guardian'ın Eylül ayında yaptığı bir araştırma, Avrupalıların yüzde 98'inin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen sınırlarını aşacak kadar kirli hava soluduğunu ortaya çıkardı.