Sağlık

Sağlık Bakanlığı'ndan muayene kotası: 1 ayda en fazla 3 kere alınabiliyor!

"Hani sağlıkta çağ atlayıp devrim yapmıştınız?"

13 Eylül 2022 12:50

Sağlık Bakanlığı, muayene randevularına aylık kota getirdi. Doktorlar Ergün Demir ile Güray Kılıç, vatandaşlara “30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz” mesajları gönderilmeye başladığını aktardı.

Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre doktorlar, bakanlık yetkilileri tarafından söz konusu kota hakkında Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerinin bilgi işlem merkezleri ve bilgisayar firmalarına bilgi verildiği iletti. Doktorlar, “Kronik hastalığı olan ve takip edilmesi gereken hastalar, engelli ve kanser hastaları bu durumda ne yapacaklar?” diye sordu.

Söz konusu uygulamanın neden yapıldığına ilişkin Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ise bir açıklama yapmadığı belirtildi. 

Muayene randevularına kota getirilmesine tepki gösteren Dr. Demir ve Dr. Kılıç, hastalara da mesaj iletildiğini kaydederek, şöyle dedi:

“Kamu üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve ameliyat randevusu alamayan veya çok ileri tarihlere alabilen vatandaşlara, Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulama ile randevuya kota uygulaması getirdi. Randevu için müracaat eden vatandaşlara ‘30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz’ mesajları göndermeye başladı."

“Hani sağlıkta çağ atlamıştık, devrim yapmıştık?” sorusunu yönelten hekimler, iktidarın "Sağlıkta Dönüşüm" politikasını hatırlattı. Hastanelerin yoğunluğun giderek arttığına vurgu yapan Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, kota uygulamasının bunu önlemeye yönelik olduğunun altını çizdi.

CHP'li Emir'den tepki

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, söz konusu uygulamaya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı ekleyerek tepki gösterdi. Emir, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık Bakanlığı, muayene randevularına aylık kota getirdi. Kronik hastalığı olan ve takip edilmesi gereken, engelli hastalar ve kanser hastaları ne yapacak? Hani sağlıkta çağ atlayıp devrim yapmıştınız?"