Hatay, Samandağ’ın “çarşı” olarak nitelenen merkezinin büyük bir kısmının “Afet Yasası” olarak bilinen 6306 sayılı kanun çıkmadan önce rezerv alan ilan edildiği ortaya çıktı. Samandağlılar, bölgenin rezerv alanı ilan edildiğini telefonlarına gelen mesajla öğrendi. Bölgede iki evi bulunan Uzman İnşaat Mühendisi Habip Yapar, alanın yasa çıkmadan dört ay önce rezerv alanı ilan edildiğini belirterek, “CHP’li belediye başkanı ile AKP’li ilçe başkanı bizlere danışmadan bakanlığa rızamızın olduğunu söylemiş. Depremin ardından sağlam raporu olan iki evim hazineye devredildi. CHP yasayı AYM’ye taşıyacağını söylüyordu. Ama yerelde belediye başkanları başka türlü davranıyor” dedi.
Yasa çıkmadan rezerv alanı ilan edildi
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından bir uygulama da Hatay'ın Samandağ ilçesinde yapıldı. Hatay’ın Samandağ ilçesinde sağlam yaklaşık 500 ev ve 500 iş yerlerinin olduğu çarşı merkezde, 1.6 hektarlık alan yasa çıkmadan dört ay önce rezerv alan ilan edildi.
Telefonlarına gelen SMS ile öğrendiler
Uzman İnşaat Mühendisi Habip Yapar, depremin ardından sağlam raporu verilen evinin yasa çıkmadan 4 ay önce rezerv alan ilan edildiğini ve evin bulunduğu bölge için de rezerv alan kararı alındığını telefonlarına gelen mesaj ile öğrendiklerini söyledi.
Yapar’a gönderilen SMS’te, “Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Samandağ Tapu Müdürlüğü’nde 12448 sıra no ile 6306 sayılı kanunun 6/A maddesi uyarınca hazineye devir işlemi yapılmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Yurttaşların rızası alınmadan bakanlık ile görüşüldü
Dönemin AKP Samandağ İlçe Başkanı Semir Özdemir ile Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na toplu konut alanı için Samandağ çarşı konumunu verdiğini söyleyen Yapar, kendilerine danışılmadan bakanlığa rızaları olduğunun söylendiğini belirtti.
Alanın rezerv alanı ilan edildiğinden haberleri olmadığını ve kendilerine gelen mesajla öğrendiklerini aktaran Yapar, “Bakanlığa konu ile ilgili bilgi almak için uğraştığımızda bize ‘belediye başkanı oradaki herkesin rızası olduğunu söyledi’ dedi. Biz de konuya ilişkin belediye başkanına ulaşmaya çalıştık. Ancak o bize yanıt vermek yerine televizyonlarda programlara çıkıp projenin ne kadar iyi olduğunu anlattı” diye konuştu.
CHP’nin “afet yasası”nı AYM’ye taşıyacağını söylediğini aktaran Yapar, “Ancak söylem ayrı, eylem ayrı. Parti Genel Merkezi diyor ki, ben yerleşim alanlarını rezerv alanı ilan edilmesine karşıyım. Bu maddeyi iptal ettireceğim. Yeni yasada çünkü bu madde var. Ama bizim mülklerimiz ilan edildiği zaman henüz bu madde yoktu. Bu madde yokken kendi partilerinin belediye başkanı bizim mülklerimizi rezerv alanı ilan edip hazineye devretti” dedi.
“Yasalar geriye doğru işlemez”
Yerleşim alanlarının rezerv alanı ilan edilmesine dair yasal dayanak yasa çıkmadan önce olmadığını ifade eden Yapar, “Yasa daha yeni çıktı. Yerleşim alanları da ilan edilebilir denildi. Ancak bizim bölgemiz 4 ay önce rezerv alan ilan edildi. Ama yasalar bilirsiniz ki, çıktıkları tarihten sonraki uygulamalarda geçerli olur. Yasalar geriye doğru işlemez. Bizimkinin yasal dayanağı hiçbir şekilde yok” dedi.
“Ancak bir ev sahibi olabildim, o da elimden alınıyor”
Bölge yaşayan insanların çoğunluğunun gurbetçi olduğunu ve zorlukla aldıkları evlerin ya da iş yerlerinin ellerinden gideceğini vurgulayan Yapar, şunları söyledi:
“Buradaki insan 15 yaşına gelince bavulunu alır, yurtdışına gider, Afrika’ya, Sudan’a, Gana’ya, Somali’ye, Arabistan’a, Kuveyt’e, Katar’a çalışmaya gider. 15-20 yıl çalışır, burada bir ev sahibi olur. Ben 60 yaşındayım, Uzman inşaat mühendisiyim. Ben Hatay’da yaptığım özel makam binalarının hiçbirinde az hasar bile yok. Ne kimse yaralandı, ne kimse öldü. Bu yaşıma geldim, ancak bir ev sahibi olabildim. Şimdi de o ev elimden alınıyor.”
Afet yasası ilk nerede uygulandı?
"Afet yasası" olarak bilinen 6306 sayılı kanunun ilk rezerv yapı alanı ilanı Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip alanda yapılmıştı. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan, 50 bin insanın mülksüzleştirme ile karşı karşıya kaldığını belirterek, dava açmaya hazırlandıklarını ifade etmişti.
Afet Yasası’ndaki değişiklikler ne getiriyor?
Yasada yapılan değişiklikle birlikte, daha önceden yerleşim olmayan yerler rezerv alan olabiliyorken, kentteki her yer rezerv yapı alanı ilan edilebiliyor. Yasadaki değişiklik kapsamında önceden kentsel dönüşüm kapsamında ipotek edilen mülk, artık Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın eline geçiyor. Kentsel dönüşüm sonrasında maliyet farkını karşılayıp ücretini ödeyenler mülkiyetini geri alabiliyor. Üçte iki çoğunluk yerine salt çoğunluk, yani çoğunluğun kentsel dönüşüm talep etmesiyle ilgili konut için işlemler başlayabiliyor. E-devlet üzerinden tebligat yapılabiliyor. Uygulama projesi olmayan yerler de ihale edilebiliyor.
|