Gündem

Türkiye, sağanak ve fırtınanın etkisi altında: İki kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı; Zonguldak ve İskenderun'da eğitime ara verildi

Sinop ve Konya'da, aşırı yağış ve fırtına nedeniyle meydana gelen göçüklerde iki kişi hayatını kaybetti. Olumsuz hava koşulları eğitimi de etkiledi

26 Kasım 2023 12:00

Güncelleme: 27 Kasım 2023 02:24

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından lodos ve sağanak yağış etkisini birçok ilde gösterdi. İstanbul’un bazı ilçelerinde çatılar uçtu, sahil şeridince dalgalar metrelerce yükselirken; kuvvetli rüzgâr ve yağış Ankara, İzmir, Yalova, Bursa gibi pek çok ilde de hayatı olumsuz etkiledi. Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri geçici olarak durdurulurken, İDO ve BUDO da bazı seferlerin iptal edildiğini duyurdu. Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı yağış ve fırtına nedeniyle Sinop ve Konya'da meydana gelen göçüklerde iki kişi hayatını kaybetti; 4’ü asker 10 kişi de yaralandı. Aşırı yağış ve fırtına nedeniyle Zonguldak ve İskenderun'da ise eğitime 1 gün ara verildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yurt genelinde sarı ve turuncu kodlu uyarıların yapıldığı fırtınaya ilişkin yaptığı açıklamada, en çok ihbarın İzmir'den geldiği belirtildi. AFAD, "Yağış uyarısı yapılan illerimizden şimdiye kadar 1492 ihbar alınmış olup Ekiplerimizin müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Söz konusu ihbarların; 440 adedi İzmir, 345 adedi Antalya, 146 adedi İstanbul illerinden gelmiştir" dedi.

İşte gün boyu yaşananlar:

İstanbul

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günler öncesinden yaptığı uyarıların ardından İstanbul'da fırtına ve sağanak etkisini gösterdi. Kent genelinde saat 04.00 sıralarında başlayan sağanak yağış, kentin birçok ilçesinde etkili oldu. Şiddetini artıran fırtınada ise Kağıthane'de bir binanın çatısı uçtu. Olayda şans eseri yaralanan olmazken, sokaktaki bazı araçlarda hasar oluştu. 

Sağanak ve fırtına kent genelinde etkili olurken, Taksim Meydanı'na çıkanlar zor anlar yaşadı. Yağmurun etkisi ile ıslanan vatandaşlar, fırtınanın etkisi ile güçlükle yürüdü. Fırtına nedeniyle Üsküdar sahil başta olmak üzere sahil şeridinde metrelerce yükseklikte dalgalar oluştu. Yağış ve fırtınaya rağmen bazı vatandaşların ise sahilde yürüyüş yaptığı dikkatlerden kaçmadı.

Pendik Çınardere Mahallesi Akay Sokak'ta saat 06.00 sıralarında bir binanın çatısı fırtınadan dolayı uçtu. Uçan çatı park halindeki iki otomobile zarar verdi. İhbar üzerine gelen itfaiye ekipleri, sokakta güvenlik önlemi alarak çalışma yaptı. İstanbul'da bir süre etkili olan fırtına ve yağış, sabah saatlerine doğru etkisini yitirdi.

Silivri'de fırtınanın etkisiyle oluşan dalgaların ardından sahildeki iş yerlerini su bastı. Bazı ağaçlar devrildi, hasar gören balıkçı tekneleri kıyıya çekildi. Denizde metrelerce yükselen dalgaların ardından sahildeki iş yerlerini su bastı. Fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi. Hasar gören balıkçı tekneleri kıyıya çekildi. Piri Mehmet Paşa Mahallesi balıkçılar pazarında tenteler yıkıldı, masa ve sandalyeler devrildi. Bir iş yerinin trafosunda çıkan küçük çapta yangın ise itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. 

Ankara

Akşam saatlerinde etkili olan rüzgâr nedeniyle Ayrancı Mahallesi Tirebolu Sokak'ta park halindeki lüks otomobilin üzerine ağaç devrildi. Devrilen ağaç belediye ekipleri tarafından kesilerek otomobilin üzerinden kaldırıldı. Otomobilde hasar meydana geldi.  

Öte yandan Yenimahalle ilçesi Yukarı Yahyalar mahallesinde bir apartmanın çatısı uçtu, Mamak ilçesi Altınevler Mahallesi'nde bir apartmanın dış yalıtımı koptu. Her iki olayda da yaralanan olmadı.

Yalova

Yalova'nın Termal ilçesinde fırtına nedeniyle bir evin çatısı uçtu. Sokakta bulunan bir binaya çarparak parçalanan çatının parçalarının isabet ettiği 2 kişi yaralandı. O anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, parçalanan çatının parçaları etrafa savrularak yol üzerindeki vatandaşlara isabet ederken, çevredeki vatandaşların ise üzerine çatı düşen yaralıya müdahale ettiği anlar görüldü.

Bursa

Bursa'da sabah saatlerinde başlayan ve saatteki hızı yaklaşık 65 kilometreye ulaşan rüzgâr, etkisini gece saatlerinde de gösterdi. Bursa Yolu 460'ıncı Cadde üzerinde bulunan bir ağaç, lodosun etkisiyle kökünden koparak yola devrildi. Yolun kapanması sebebiyle, araçlar ekipler tarafından farklı güzergahlara yönlendirildi.

İnegöl'ün Mahmudiye Mahallesi'nde bir binanın çatısı yerinde koparak uçtu. Gürültü üzerine dışarıya çıkan vatandaşlar, sokak üzerinde parçalanmış çatı parçaları buldu. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve İtfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, çevredeki binaların çatılarını hasar tespiti için tek tek inceledi. Çatının düştüğü 1. Kaya Sokak'ın arkasında bulunan Lider Sokak'ta inceleme yapan ekipler, çatının uçtuğu hasarlı binayı buldu. Çatının yaklaşık 100 metre ileriye uçarak diğer sokak üzerine düştüğü tespit edilirken, çatıdan kopan parçalar bir binaya çarparak maddi hasar oluşturdu. 

İzmir

İzmir'de yoğun yağış ve fırtına sebebiyle Alsancak'ta da yollar göle döndü. İlçenin hareketli bölgelerinden Talatpaşa Bulvarı oluşan sel nedeniyle trafiğe kapatıldı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Kordonboyu'nda mahsur kalan vatandaşlar, ekipler tarafından zodyak botları ile kurtarıldı.

Mavişehir bölgesinde taşkınların ardından vatandaşlar siren sesleriyle uyarıldı. Siren sesleriyle sokaklara çıkan vatandaşlar otoparklara koşarak araçlarını bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı.

Mersin

Türkiye’nin dört bir yanında etkili olan kış şartları Mersin ve çevresinde de etkisini gösterdi. Akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağışla birlikte Gülnar ve Bozyazı ilçelerinin yüksek kesimlerine bilye büyüklüğünde dolu yağdı. Uzun süren sağanak, kent genelinde hayatı olumsuz etkiledi. Yetkililer olumsuz hava şartları konusunda vatandaşları uyardı.

Antalya

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'sarı' ve 'turuncu' kod uyarısı yaptığı Antalya'da, şiddetli yağmur ile fırtına etkisini gösterdi. Şiddetli yağmur ile kent merkezindeki yollarda su birikintileri oluştu, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Zemin katlardaki ev ve iş yerleri suyla dolarken, kent trafiği durma noktasına geldi.

Kentte gece saatlerinde şiddetini artıran yağış nedeniyle ana arterlerdeki alt geçitler su ile doldu. Polis ekipleri bu alt geçitleri trafiğe kapattı. Yağış zaman zaman yerini doluya bırakırken, Kepez ilçesindeki kanallar taştı, araçlar yolda kaldı. Bazı evlerin bahçeleri ise suyla doldu. Fırtına nedeniyle Konyaaltı Sahili'nde dev dalgalar oluştu. Antalya'nın Manavgat ilçesindeki turizm beldesi Side'de de 2 tekne battı. Kentte fırtına da etkili oldu. Şehrin birçok noktasında devrilen ağaçlardan bazıları otomobillerin üzerine düştü, bazıları da yolları kapattı. Bu nedenle çok sayıda araçta hasar meydana geldi. İtfaiye ve belediye ekipleri, devrilen ağaçları kaldırmak için çalışma başlattı. Antalya'da fırtınanın bugün akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Artvin 

Artvin'in Şavşat ilçesinde meydana gelen heyelan ile yamaçtan kopan taş, toprak ve kaya parçaları kara yoluna aktı. Kapanan yol, iş makineleri ile temizlendi.

Kentte sabah saatlerinde Artvin-Şavşat kara yolunun 20'nci kilometresinde Varyant mevkisinde heyelan meydana geldi. Toprağın yumuşamasıyla yamaçtan kopan toprak, taş ve kaya parçaları, kara yoluna aktı. Ulaşıma kapanan yolda araç kuyruğu oluştu. Karayolları ekipleri, yolu ulaşıma açmak için iş makineleri ile çalışma başlattı. 2 saat süren çalışmaların ardından yol, kontrollü olarak tel şeritten ulaşıma açıldı. Kara yoluna uyarı levhaları koyan ekipler, sürücülere uyarı anonsları yaparak, Şavşat'ta son 3 günde aynı güzergahta 3'üncü heyelan yaşandı. 

Muğla 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde kuvvetli fırtına etkili oldu. Bazı tekneler battı, bazıları sürüklenerek karaya oturdu. Gümüşlük sahilinde de deniz taştı, bölgedeki 20'den fazla işletme zarar gördü.

Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü, dün Muğla ve çevresi için fırtına uyarısı yaptı. Beklenen fırtına, gece saatlerinde başladı. İlçenin batı bölgelerinde etkili olan fırtınanın hızı zaman zaman artarak 85 kilometreyi aştı. Kuvvetli fırtına nedeniyle Gümüşlük sahilinde deniz taştı. Bölgede bulunan 20'den fazla işletmede hasar meydana geldi. Bazı işletmelerin pergoleleri çöktü, tenteleri yırtıldı, masa ve sandalyeleri hasar aldı. Bölgede 1 motor yat karaya oturdu, 1 motor yat ise battı. Fırtına nedeniyle Bitez sahilin batı kısmında tonozdan ayrılan ahşap balıkçı teknesi, kıyıya vurup yan yattı. Aynı bölgede rıhtıma bağlı yelkenli bir tekne ile bir sürat botu su alarak battı. Kumbahçe sahilinde de tekne karaya vurdu.

Gümüşlük'te incelemelerde bulunan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Dün geceki şiddetli fırtına sonucu Gümüşlük sahilindeki restoranlarımızın pergole bölümleri ve sahili yakın olan bölümlerinde ciddi hasar var. Saha çözüm ekiplerimiz hasar tespit yapacak. El birliği ile tekrardan toparlayacağız. Kaymakamlığa hasar tespiti yapmaları için durumu bildireceğim. En az 20 işletmede zarar görüyorum" dedi. Öte yandan fırtınanın gece saatlerinde etkisini yitirmesi bekleniyor.

Sivas

Sivas'ta etkili olan kuvvetli rüzgâr sonrası birçok binanın çatısı uçtu. Araçlarda hasara yol açan çatıların uçma anı ise güvenlik ve vatandaş kameralarına yansıdı.

Sivas'ta öğle saatlerinde etkili olan kuvvetli rüzgâr, hayatı olumsuz etkiledi. Ahmet Turan Gazi Mahallesi’nde bulunan 14 katlı Saray Kent Sitesi’nin çatısı uçtu. Binanın çatısından kopan parçaların isabet ettiği, park halindeki 2 otomobilde ise hasar oluştu.

İhbar üzerine olay yerine AFAD, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Polis tarafından sitenin etrafındaki sokaklar trafiğe kapatıldı. Kadı Burhanettin Mahallesi'nde bulunan 4 katlı binanın çatısı da kuvvetli rüzgar nedeniyle aniden uçtu. Çatıların uçma anı ise güvenlik ve vatandaşların cep telefonu kamerası ile görüntülendi. Ekipler çatılardan uçan parçaların kaldırılması için çalışma başlattı. 

Giresun

Giresun'da fırtına hayatı olumsuz etkiliyor. İlçede, öğle saatlerinden itibaren etkili olan fırtınada, Nizamiye Mahallesi Orhan Yılmaz Caddesi'ndeki bir binanın çatısı uçarak motosikletiyle yoldan geçen kişinin üzerine düştü.

Yaralanan sürücü, çevredeki vatandaşlarca kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Kent genelinde devrilen ağaçlar ve uçan çatılar, park halindeki araçlarda hasara yol açtı.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin çatısının uçma riskine karşı, hastane bahçesinin bir bölümü araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri, ağaç devrilmesi ihtimaline karşı tedbir amacıyla gezmek için Giresun Kalesi'ne gelen vatandaşların tahliyesini sağladı.

Öte yandan merkeze bağlı Kemaliye ve Tirebolu ilçesine bağlı Yılgın köylerinde ormanlık alanlarda örtü, Yağlıdere ilçesine bağlı Üçtepe beldesinde ise fındık bahçesinde çıkan yangın, fırtınanın etkisiyle büyüdü.

İtfaiye ekipleri, Kemaliye köyündeki yangını kontrol altına alırken, Tirebolu ve Yağlıdere'deki yangınlara müdahalenin sürdüğü bildirildi.

Çorum

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘turuncu’ kodla uyardığı Çorum’da beklenen fırtına, merkezde, ilçelerde ve köylerde etkili oldu. Edinilen bilgiye göre; Çorum’da Bağcılar 1. Cadde üzerinde bulunan bir apartmanın çatısına yıldırım düştü. Yıldırımın düştüğü binanın çatı kısmındaki bacalar parçalara ayrılırken, binada ve çevresindeki apartmanlarda elektrikler kesildi. Yıldırım düşmesinin sebep olduğu elektrik kesintisi nedeniyle birçok elektronik cihaz zarar gördü.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri binanın çatı katı katında incelemelerde bulundu. Binada bulunan dairelerde birçok elektronik eşya zarar gördü. Oturduğu binanın çatısına yıldırım düşen Ali Karakaş, "Baca yıkılmış komple, bacaya yıldırım düşmüş. Bir televizyonumuz çalışmıyor, kombimizin şu an ne durumda olduğunu bilmiyorum" dedi.

Yıldırım düşmesi sonucunda herhangi bir can kaybının olmadığı belirtilirken, olaydan dolayı panik olan bazı vatandaşlara 112 ekipleri tarafından müdahale edildi.

Yozgat

Yozgat'ta gece başlayan şiddetli rüzgar öğleden sonra şiddetini artırdı. Meteorolojik verilere göre saatte 27 kilometreye ulaşan rüzgar ve fırtına nedeniyle bazı evlerin çatıları uçtu.

Yozgat’ta etkili olan aşırı rüzgar, fırtına ve dolu yaşamı zorlaştırdı. Yozgat’ın özellikle yüksek kesimlerinde bazı binaların çatıları uçtu. Vatandaşlar uçan çatı parçalarından araçlarının zarar görmemesi için binaların yakınından boş alanlara çekti. Rüzgar ve fırtına Atatürk Yolu ve Yukarı Nohutlu kesimlerinde binaların çatılarına zarar verdi. Yetkililer vatandaşları dikkatli olmaları için uyardı.

Amasya

Amasya'da kuvvetli rüzgardan etkilenen ağaç, seyir halindeki otomobilin üzerine devrildi.

Beyazıtpaşa Mahallesi Keklik Sokak'taki ağaç, kuvvetli rüzgarın etkisiyle seyir halindeki 05 LK 262 plakalı otomobilin üzerine devrildi. Mahalle sakinleri, sürücü Muharrem Tilki ile yanındaki 2 arkadaşını araçtan çıkardı. İhbarla bölgeye itfaiye ekipleri gönderildi. Ekipler, ağacı keserek bulunduğu yerden kaldırırken, otomobilde büyük hasar oluştu. 

Bolu Dağı'nda kar yağışı başladı

Bolu Dağı geçişinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak, öğleden sonra kar yağışına dönüştü. Bolu Dağı'nın D-100 kara yolu geçişinde başlayan hafif kar yağışının ardından yeşil alanlar, beyaza büründü. Karayolları ekipleri, yol güzergahlarında kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Kar, ulaşımda aksamalara neden olmazken; sürücüler yollarına sorunsuz şekilde devam etti.

Konya

AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre, Konya'da aşırı yağıştan korunmak için bir ahıra giren 5 vatandaşın olduğu sırada meydana gelen göçük nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti.  İhbar üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, barakadaki Selahattin T'nin hayatını kaybettiğini belirledi. Yaralanan Emirhan Ç, Seyit D. ve Serkan D. ilk müdahalelerinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

AFAD'dan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"47 ilimizde turuncu, 29 ilimizde sarı uyarı verildi. Yapılan çalışmalar sonucunda 16 ilde 198 vatandaşımız kurtarıldı. Yağış uyarısı yapılan illerimizden şimdiye kadar 1492 ihbar alınmış olup ekiplerimizin müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Konya'da aşırı yağıştan korunmak için bir ahıra giren 5 vatandaşımızın olduğu sırada göçük meydana geldi, 1 kişi hayatını kaybetti.Konya'nın Akşehir ilçesinde bir bağdaki barakanın yıkılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı."

Gökçeada ve Bozcaada feribot seferlerine fırtına engeli

Çanakkale’de etkili olan fırtına gece boyunca etkisini gösterdi. Bölgede gün boyu etkili olan fırtına nedeniyle akşam saatlerinde Çanakkale Boğazı kuzeyden, güneye tek yönlü olarak gemi trafiğine kapatılmıştı. Çanakkale Liman Başkanlığı'nın olumsuz hava şartlarından dolayı aldığı kararla, Lapseki-Gelibolu hattındaki seferler geçici olarak durduruldu.

İDO ve BUDO seferleri iptal oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesince Bursa ile İstanbul arasında işletilen deniz otobüsünün ve İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) bugünkü bazı seferleri kuvvetli lodos nedeniyle yapılamayacak.

Bursa Deniz Otobüslerinin (BUDO) internet sitesinde yer alan duyuruda, bugün 08.00 ile 19.30 saatleri arasında yapılması planlanan İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Bursa (Mudanya), İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Armutlu (İhlas), Armutlu (İhlas)-Bursa (Mudanya) karşılıklı 16 deniz otobüsü seferinin iptal edildiği bildirildi.

İDO'dan yapılan duyuruya göre yapılamayacak seferler şöyle; 11:15 Kabataş-Kadıköy-Yenikapı-Bursa, 12:00 Bursa-Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy.

Şehir içi vapur seferleri de iptal edildi

Şehir Hatları AŞ'den yapılan açıklamada, elverişsiz hava koşulları sebebiyle çok sayıda vapur seferinin ikinci bir duyuruya kadar gerçekleştirilemeyeceği bildirildi:

"Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş, Beşiktaş-Adalar, Kabataş-Adalar, Maltepe-Adalar, Kadıköy-Kabataş, Kadıköy-Üsküdar-Ortaköy, Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Sütlüce-Eyüp, Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Hasköy-Sütlüce-Eyüp, Rumeli Kavağı-Eminönü hattı seferlerinin Ortaköy ve Beşiktaş İskelesi uğramaları, Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu (Ring), Eminönü-Beşiktaş-Ortaköy hattı seferlerinin Ortaköy İskelesi uğraması, Bostancı-Adalar (Ring), Kadıköy-Beşiktaş, Üsküdar-Karaköy-Eminönü, Üsküdar-Aşiyan, Kadıköy-Karaköy-Eminönü vapur seferleri."

Açıklamada, 07.00 Bostancı-Adalar-Kabataş, 07.05 Büyükada-Bostancı, 07.45 Bostancı-Adalar ve 07.30 Kabataş-Kadıköy-Adalar-Bostancı vapur seferinin de gerçekleştirilemediği ifade edildi.

Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin için kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz’in kıyı kesimlerde bu akşam saatlerinden itibaren, yarın Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli sağanak yağış, Rize ve Artvin'in iç kesimleri ile yüksek kesimlerde karla karışık yağmur, kar ve yer yer yoğun kar yağışı beklendiğini belirterek vatandaşları yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyardı.

Meteoroloji’nin konuya ilişkin bugün yaptığı açıklama şöyle:

“Doğu Karadeniz'de beklenen yağışların bu akşam saatlerinden itibaren yarın Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli, Rize çevreleri ile Artvin'in kuzey kesimlerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli yağmur ve sağanak, Giresun'un, Trabzon'un, Rize'nin ve Artvin'in iç kesimlerinde (800 ila 1000 metre üzeri rakımlı yerlerde) kuvvetli karla karışık yağmur ve kar, yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Sel, su baskını, iç kesimlerde buzlanma ve don olayı, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”

İstanbul Valiliği'nden açıklama

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Cumartesi gününden itibaren kent genelinde etkisini sürdüren fırtınayla ilgili açıklama yaptı. Fırtınanın 26 Kasım Pazar gece saatlerinde etkisini yitirmesinin beklendiği belirtildi. Kent genelinde 114 olaya müdahale edildi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, Valilik, ilgili kamu kuruluşları ile AFAD'ın gerekli çalışmaları yürüttüğünü de açıklandı.

Açıklamaya göre, fırtına sırasında İstanbul genelinde 6 su tahliyesi, 11 çatı uçması, 48 ağaç devrilmesi, 1 duvar çökmesi, 46 tehlike arz eden parça, 1 araç kurtarma, 1 de direk devrilmesi olmak üzere toplam 114 olaya müdahale edildi. İstanbul Havalimanı'nda yağış ve fırtına nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken fırtına nedeniyle, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 46 sefer iptal edildi. İDO 28, BUDO 14, Şehir Hatları'nda da 7 olmak üzere toplam 49 sefer fırtına nedeniyle iptal edildi, boğaz trafiğinde ise herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde küçük çaplı enerji kesintileri dışında herhangi bir enerji sorununun yaşanmadığı da vurgulandı.

AFAD, fırtınaya bağlı can kaybı ve yaralı sayısını açıkladı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yurt genelinde sarı ve turuncu kodlu uyarıların yapıldığı fırtınaya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada en çok ihbarın İzmir’den alındığı belirtilirken; 2 kişinin hayatını kaybettiği 10 kişinin yaralandığı de bildirildi.

AFAD’ın açıklamasında şöyle denildi:

“Bugün, ülkemiz genelinde yaşanan olumsuz hava koşullarına bağlı olarak çok sayıda sel, su baskını ve çatı uçması ile yapısal çökme olayları meydana gelmiştir. Meteoroloji’den alınan bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 47 ilimizde turuncu, 29 ilimizde sarı uyarı verilmiş; Valilik, Kaymakamlık, İl AFAD Müdürlükleri ile vatandaşlarımıza uyarı mesajı gönderilmiştir.

Yağış uyarısı yapılan illerimizden şimdiye kadar 1492 ihbar alınmış olup Ekiplerimizin müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Söz konusu ihbarların; 440 adedi İzmir, 345 adedi Antalya, 146 adedi İstanbul illerinden gelmiştir.

Sinop, Erfelek’te bir yapıda fırtına nedeniyle yapısal çökme meydana gelmiş enkaz altında kalan 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara, Şereflikoçhisar’daki askeri kışlada fırtınaya bağlı cam düşmesi sonucunda 4 askerimiz yaralanmıştır.

Konya ilimizde aşırı yağıştan korunmak için bir ahıra giren 5 vatandaşımızın içeride olduğu sırada göçük meydana gelmiş, 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 4 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye sevk edilmiştir. Giresun ilimizde çatı uçması sonucunda 2 vatandaşımız yaralanmıştır."

Zonguldak ve İskenderun'da eğitime bir gün ara verildi

Türkiye’nin büyük bölümünü etkisi altına alan sağanak yağış ve fırtına Zonguldak’ta bir kez daha şiddetlendi. Kent merkezi ve Karadeniz Ereğli ilçesinde dalga boyu 5 metreyi buldu. Ekipler, vatandaşları kıyıya yaklaşmamaları konusunda uyarırken, kent genelinde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Zonguldak Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kuvvetli yağış ve fırtınanın meydana getirebileceği su baskını, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar dolayısıyla, ilimiz genelinde 27 Kasım 2023 Pazartesi günü tüm resmi-özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında (rehabilitasyon merkezleri ve özel kurslar dahil) eğitim öğretime bir gün süreyle ara verilmiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca kent genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı belirtildi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde de şiddetli sağanak ve fırtına nedeniyle eğitime ara verildiği bildirildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen İskenderun ilçesinde, dün başlayan sağanak yaşamı olumsuz etkiledi.

İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Fırtına etkisiyle ana cadde ve bulvarlarda meydana gelen deniz taşkınları nedeniyle İskenderun'da yarın okullar tatil edilmiştir" denildi.

Kocaeli vapur seferleri ile BUDO'da bazı seferler iptal edildi

Kocaeli'de bazı vapur seferleri, olumsuz hava şartları nedeniyle gerçekleştirilemeyecek.

Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Karamürsel-Hereke, Hereke-Karamürsel deniz ulaşım seferlerinin 14.00'e kadar olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

Açıklamada, 14.00'ten sonraki seferlerin hava durumuna bağlı güncelleneceği aktarıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesince işletilen Bursa Deniz Otobüsü (BUDO) seferlerinden bazılarının da olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildiği duyuruldu.

BUDO'nun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 07.00 ve 09.30 Bursa (Mudanya)-İstanbul (Eminönü/Sirkeci) seferleriyle 08.30 ve 11.30 İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Bursa (Mudanya) seferleri, olumsuz hava koşulları sebebiyle iptal edildi.

Aynı gerekçeyle 09.30 Bursa (Mudanya)-Armutlu (İhlas), 10.00 Armutlu (İhlas)-İstanbul (Eminönü/Sirkeci) ve 11.30 İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Armutlu (İhlas) seferi de programdan kaldırıldı.