Ekonomi

Sabancı'dan beyin göçünü, beyin gücüne çevirecek proje; ikinci Teknoloji ve Etki Merkezi de Eskişehir'de açıldı

Sabancı CEO'su Cenk Alper, gençlerin kişisel gelişimine de katkı sunacaklarını söyledi

Sabancı CEO'su Cenk Alper, Türkiye ekonomisi ve gençler için kaybedecek 1 dakika bile olmadığını söyledi.

28 Ekim 2024 07:38

Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında 3D teknolojisi ile üretilen Teknoloji ve Etki Merkezi'ni Eskişehir'de açtı. Beyin göçünü, beyin gücüne çevirmeyi planladıklarını belirten Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, 2023 yılında 17-30 yaş aralığında 430 bin kişinin Türkiye'den ayrıldığını belirterek, "Bu proje­nin ana amacı da bu. Gençler tabii ki dünyanın en iyi üniversiteleri­ne gidip okuyacaklar en büyük şir­ketlerinde yönetici olacaklar. İs­tediğimiz gelip bu topraklara ge­ri dönmeleri ve Türkiye’nin en iyi işlerini ortaya çıkarmaları. Orada kalıyorlarsa da kalpleri ve beyinle­ri bu ülke için çalışmaya devam et­sin istiyoruz" diye konuştu.

Sabancı Topluluğu, ilk olarak İzmir'de hayata geçirdiği Teknoloji ve Etki Merkezi'nin ikincisini Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde (ESTÜ) açtı. Sabancı Gençlik Seferberliği ile 3 yılın sonunda 37 etki merkeziyle 30 bin gence ulaşılmak isteniyor.

Açılışa ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Sabancı Hol­ding CEO’su Cenk Alper, Saban­cı Holding Malzeme Teknolojile­ri Grup Başkanı Burak Orhun ve Çimsa CEO’su Umut Zenar’ın ya­nı sıra akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

Teknoloji ve Etki Merkezi'nin açılışında konuşan Sabancı CEO'su Cenk Alper, TUSAŞ'a yapılan saldırıdan dolayı üzgün ve kırgın olduğunu belirterek, "Ama umutluyum. Saldırı teknolojiye yapıldı. En zor günler, en hızlı kenetlendiğimiz günler. Daha da hırslanıp çalışacağız. Kalbimiz ata ata Cumhuriyet Bayramını inadına kutlayacağız" ifadelerini kullandı.

"İleri malzeme pazarının büyüklüğü 100 milyar dolara ulaşacak"

Alper, merkezin Türkiye'nin gelecek hedefleri açısından önemine dikkat çekerek şunları kaydetti: "Dünyada yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik odağında yeni bir ekonomi yaratıyor. Sürdürülebilirlik odaklı bu dönüşümün başarıya ulaşabilmesi için hem kullandığımız malzemelerin hem de bu malzemelerin üretim teknolojilerinin yeniden ele alınması bir zorunluluk. Bu yüzden hem ülkemiz hem de Topluluğumuz için ileri malzeme geçişi, Topluluk stratejimizde öncelikli olarak ele aldığımız alanlardan biri. Yapılan araştırmalara göre, dünyada ileri malzeme pazarının büyüklüğü 5 yıl içerisinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacak.

Ülke olarak bu pazardan alacağımız pay, aslında bizim gelecekteki rekabet gücümüzün de bir göstergesi olacak. Diğer bir ifadeyle, bugün ne yazık ki sadece 'coğrafi konum'la sınırlandırdığımız Türkiye’nin stratejik önemi, artık ileri malzemedeki başarımızla ölçülecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi bu alanda gençlerimize, akademisyenlerimize, girişimcilerimize bir ufuk açacak. Teorik ve pratik bilginin bir araya geleceğe bu merkez, bu alandaki teknolojilerin geliştiricisi olacak gençleri, akademisyenleri, girişimcileri, ülkemizin yeni nesil malzeme liderlerini yetiştirecek.
"

Sabancı CEO'su Cenk Alper, 3D teknolojisi ile inşa edilen ilk teknoloji merkezi unvanına sahip Teknoloji ve Etki Merkezi'nin gençleri, akademisyenleri, girişimcileri, Türkiye'nin yeni nesil malzeme liderlerini geliştireceğini kaydetti.

Açılışta konuşan ÇİMSE CEO'su Umut Zenar da, parlak fikirleri dört duvar arasından çıkartarak, tüm değer zinciri üzerinde bir etki gücü yaratmayı planladıklarını belirterek, "Buradan hareketle, yapı malzemeleri sektörüne yönelik olarak lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrencilere sağlayacağımız 6 haftalık eğitim programları ile onlara sektör dinamiklerini çok daha yakından tanıtacağız. 5 yılın sonunda, yaklaşık 500 öğrencinin ÇİMSA Teknoloji ve Etki Merkezi Programı’ndan faydalanmasını hedefliyoruz. Sektöre yönelik eğitimlerin yanında, öğrencilerin geleceğin dünyasına hazır olmaları da bizim için son derece önemli. Bu kapsamda onlara bir yandan yeni beceriler ve yetkinlikler kazandırırken bir yandan da iletişim becerileri ve mülakat teknikleri gibi kişisel gelişim eğitimleri de sağlayacağız." diye konuştu.

Teknoloji ve Etki Merkezi'nde gençlere startup imkânı sunulacak

Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi Eğitim Programı’nı tamamlayan öğrencilerin Ideathon etkinlikleri ile yaratıcı düşünme, problem çözme ve yenilikçi fikirler geliştirme yetenekleri artırılacak, endüstri ile bağlantılı girişimcilik fikirlerinin oluşmasına zemin hazırlanacak.

Sürdürülebilirlik odaklı startupların kurulması teşvik edilecek. Bölgedeki girişimciler parlak fikirlerini yıkıcı inovasyonlara dönüştürürken, Türkiye startup ekosistemine entegre olabilecek.

Öğrencilerin kariyer planlamasını ve sosyal dayanışmayı destekleyecek güçlü araçlar olarak rol model buluşmaları ve mentorluk programları tasarlanacak.

Fabrika teknik gezileri ve rol model buluşmaları sayesinde, öğrenciler sektör profesyonelleriyle tanışarak bağlantı kurma imkânı elde edecek.

Merkez bünyesindeki faaliyetler, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Buralarda yapılacak etkinlikler, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik projelerle desteklenecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi böylece, sektörde kadın istihdamının güçlendirilmesi konusunda bir köprü görevi görecek.

3D ile yapıldı, inşası 48 saat sürdü

140 metrekare büyüklüğe sahip Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, 3D teknolojisi ile üretilen ilk teknoloji merkezi oldu. Beton dökümü ve bina duvarlarının inşası sadece 48 saat süren merkezde 3D yazıcıya uygun beton harcı, Çimsa’nın beyaz çimento ürün gamı üzerinden yaklaşık 6 ay süren çalışmalar sonucunda geliştirildi. Merkez, önümüzdeki günlerde çatısına yerleştirilecek güneş panelleri sayesinde, ihtiyaç duyduğu elektriği yenilenebilir enerjiyle karşılayacak.