Gündem

Sabancı ailesinde miras kavgası

Kendisine eşit pay verilmediğini iddia eden Sevgi Sabancı 8 ayrı dava açtı

Sevgi Sabancı

06 Mart 2024 09:18

İhsan Sabancı'nın kızı Sevgi Sabancı, babasının mirasından mahrum bırakıldığını iddia ederek Sabancı ailesine karşı hukuk savaşı başlattı. 8 ayrı mahkemede açılan davalar arasında Akbank hisseleri, Atlı Köşk ve Sabancı ailesine ait çok sayıda taşınmaz yer alıyor. ihtiyati tedbir kararı verilen mülkler hakkında mahkeme, dosyayı bilirkişiye gönderdi. Sabancı ailesi avukatları, Adana 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Sevgi Sabancı'nın iddia ettiği bir dava görülmediğini, söz konusu "gerçek dışı" açıklamaların haber olarak servis edildiğini açıkladı. 

halktv.com.tr'den Seyhan Avşar'ın aktardığına göre; İhsan Sabancı'nın resmi olmayan evliliğinden dünyaya gelen Sevgi Sabancı, Sabancı ailesinin mirastan kendisine eşit pay vermediğini öne sürdü ve aileye karşı 8 ayrı dava açtı.

Dedesi Hacı Ömer Sabancı'nın vefat etmeden önce tüm mal varlıklarını çocukları arasında paylaştırdığını iddia eden Sevgi Sabancı, babası İhsan Sabancı'nın ise mirastan mahrum bırakıldığı gerekçesiyle kendisinin de hak kaybına uğradığını ileri sürdü.

Aile tazminat kararına itiraz etti, Sevgi Sabancı ise miktarı az buldu

Sabancı'nın açtığı 8 dava arasında, ailenin Adana'da satışını yaptığı taşınmazlar da yer alıyor. Bu taşınmazlara ilişkin Adana 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada ise mahkeme, söz konusu taşınmazların artık Sabancı ailesinin adına kayıtlı olmadığını belirtmiş ve Sevgi Sabancı'ya tazminat ödenmesine karar vermişti.

Sabancı ailesi bu karara itiraz ederken, Sevgi Sabancı ise tazminat miktarını az bularak itirazda bulundu. Öte yandan mahkeme, Adana'da sahipliği ailede bulunmaya devam eden bir kısım taşınmazlar için dosyayı bilirkişiye gönderdi.

Şirket hisseleri için açtığı dava reddedildi

Sevgi Sabancı'nın mahkemeye taşıdığı bir başka konu ise aileye ait Sapek Kollektif Şirketi'ndeki hisselerin amcalarına devredilmesiydi. Ancak İstanbul 38. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sabancı'nın açtığı bu davayı reddetti. Sevgi Sabancı ise alınan bu karara itiraz etti.

Akbank davası!

Sevgi Sabancı tarafından açılan davalar arasında en önemlisi ise, Türkiye'nin en büyük özel bankaları arasında yer alan Akbank'ın hisselerine yönelik taleplerden oluşuyor.

2024 yılı itibarıyla 204 milyar TL'nin üzerinde piyasa değeri bulunan bankanın yüzde 51'i halka arz edilirken, hisselerin yüzde 49'u Sabancı ailesinin elinde bulunmaya devam etmekte. Sevgi Sabancı, dedesinin ölmesinin ardından dedesine ait hisselerin, babası İhsan Sabancı'nın imzasıyla devredildiğini belirtti. Ancak İhsan Sabancı mirastan düşürüldüğü için devir imzasını kendi adına atma hakkı olmadığını belirten Sevgi Sabancı, Akbank hisselerinin devir işleminin yok hükmünde olduğunu iddia ederek dava açtı.

Sevgi Sabancı, hak iddia ettiği hisseler için arabulucuya başvururken, taraflar arasında bir anlaşma sağlanamadı.