Ekonomi

Sabah yazarı Müderrisoğlu: Finansman politikasının yeniden ele alınması ve sihirli dokunuşlar gereği ortaya çıkıyor

06 Eylül 2022 10:55

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, reel sektörü, bankacıları ve hükümet kanadını dinledikten sonra vardığı sonuçları kaleme aldı. Müderrisoğlu, "Finansman politikasının yeniden ele alınması ve sihirli dokunuşlar gereği ortaya çıkıyor." değerlendirmesini yaptı. 

Müderrisoğlu yazısında, "Cumhurbaşkanımız, pandeminin sert koşullarından bugüne dek, piyasada çarkların dönmesini önceledi. Bence bu tercih sayesinde her türlü güçlüğe rağmen Türkiye ekonomisi ayakta kaldı.Ekonominin büyüme dinamiğinin korunması hayati önem arz ediyor. Bu nedenle finansman politikasının yeniden ele alınması ve sihirli dokunuşlar gereği ortaya çıkıyor.
Türkiye'nin çok hassas biçimde yönettiği, bundan sonra aynı titizlikle yönetmesi zorunlu olan "cari açık finansmanı" ve "kur istikrarı" önceliği bulunuyor. Fiyat istikrarının tesis edilmesi, elbette ekonominin birinci gündem maddesindeki yerini koruyor. Gel gör ki yeni ekonomi yaklaşımı, enflasyonun düşürülmesini cari açığın kapatılmasına, daha fazla üretim ve daha fazla ihracata dayandırıyor. İşte bu zincirin kırılmaması, ekonominin sigortasını oluşturuyor. Hükümetin, seçici biçimde kredilendirilmesini teşvik ettiği alanlardaki fon akışının ve maliyetinin devamlı analize tabi tutulması, bankaların da bu noktada duyarlı ve işbirliğine açık olması gerekiyor. Unutulmasın ki..." ifadesini kullandı.