Gündem

Sabah yazarı: Gurbetçi, Türkiye'den parasını geri çekse ne olurdu hiç düşündünüz mü?

24 Haziran 2022 08:50

Sabah gazetesi yazarı Mevlüt Tezel, Türkiye'de gurbetçilere karşı bir nefret oluştuğunu belirterek, "Yurt dışında yaşayan yaklaşık 7 milyon Türk'ün Türkiye'deki bankalarda 40 milyar Euro'su var. Bu mevduatın önemli bir kısmı kur korumalı sisteme döndü. Bu bile ülke ekonomisi için hayati bir adımdı. Gurbetçi, Türkiye'den parasını geri çekse ne olurdu hiç düşündünüz mü?" yorumunu yaptı.

"Biz hangi ara gurbetçi düşmanı olduk?" diye soran Tezel, " Sokak röportajlarında "Her şey çok güzel, Türkiye bolluk bereket" diye yorum yapan gurbetçiler yüzünden mi bu düşmanlık başladı? Birkaç sokak röportajını 7 milyon gurbetçiye genellemek adil bir yaklaşım mı? Yahu dövizdeki artıştan gurbetçiler mi sorumlu? Euro 1.5 lirayken de her yaz Türkiye'ye geliyorlardı! Gurbetçi, Ruslardan, Araplardan, Almanlardan daha çok para harcıyor. Sadece kendileri için değil akrabaları için harcıyorlar. Önce memleketlerinde akrabalarıyla vakit geçiriyorlar, sonra da otellere gidiyorlar" ifadelerini kullandı.

Gurbetçilerin , Avrupa'da kazanıp Türkiye'de yatırım yaptığını belirten Tezel, "Ev alıyorlar, yakınlarına maddi destekte bulunup ticareti teşvik ediyorlar vs. Gurbetçilerin yaz tatilini memleketlerinde geçirmeleri Türkiye'ye milyarlarca lira döviz girdisi ve sıcak para akışı sağlıyor. Birçok ülke yabancıya ev satmak için türlü fırsatlar sunarken, bizim emlak piyasasının müşterisi hazır; gurbetçiler. Elbette gurbetçiler de kar elde etmek için yatırım yapıyor" diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.