Ekonomi

Sabah yazarı: Hal Yasa Taslağı'nda tehlike var; komisyonculara yeni arpalıklar yaratmayalım

"Yeni yasa haksız rekabet ortamına neden olabilir"

08 Şubat 2019 09:29

Sabah yazarı Dilek Güngör, Ticaret Bakanlığı'nın Hal Yasa Taslağı'yla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Güngör, taslakta tehlikeli bir madde olduğunu söyleyerek, "Komisyoncunun arpasını keserken yeni arpalıklar yaratmayalım" ifadesini kullandı.

"Hal Yasası’nda tehlikeli madde!" başlığıyla (8 Şubat 2019) yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

...Taslakta dikkatimi çeken bir husus var. Biliyorsunuz, geçmişte Hal'ler belediyelerin uhdesindeydi. Eski yasada, belediyeler Hal yerlerini yap-işlet, yap-işlet-devret ve üst hakkı tesisi modelleriyle gerçek ve tüzel kişilere devredebiliyordu. Bu pek de uygulanmadı. Yeni taslakta toptancı Hal'leri anonim şirketler tarafından kurulacak. Yani özel sektör eliyle… Bakanlığın Hal kuruluşlarında TOBB, TESK, TZOB gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek örgülerini görevlendirme yetkisi var. Bu kuruluşların payının yüzde 51'den az olamayacağı da taslakta belirtiliyor. Fakat bu şirketler halka arz olursa yüzde 51 şartının aranmayacağı söyleniyor.

İşte bana sorarsanız asıl tehlike de burada… Kamunun tamamen devreden çıkıp bu işin özel sektörün insafına bırakılması yarın öbür gün başımızı yeniden ağrıtabilir. Tekelleşmeye neden olup, dövizle kiralamalara veyahut haksız rekabet ortamına neden olabilir. Velhasıl, komisyoncunun arpasını keserken yeni arpalıklar yaratmayalım!

Yazının tamamı için tıklayın