Ekonomi

Sabah yazarı Güngör: Bankalar, sermaye yeterlilik rasyolarına göre temettü dağıtabilecek

05 Şubat 2023 09:30

Sabah yazarı Dilek Güngör, bankaların temettü dağıtmasına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) izin çıktığını belirterek sermaye yeterlilik rasyolarına göre kâr payı dağıtılacağını belirtti. 

Geçen haftalarda bankaların, temettü dağıtmak için BDDK'ya başvurduğu medyada yer bulmuştu. Bu haberleri hatırlatan Güngör, "Öğrendiğime göre, o çalışma tamamlandı. Dün Finansal İstikrar Komitesi toplantısında masaya yatırıldı. Peki nasıl olacak?

Her banka aynı oranda kâr dağıtamayacak. Sermaye yeterlilik rasyolarına (SYR) göre bankalara kâr dağıtımı izni verilecek. Malum, BDDK'da yasal oran yüzde 12... Bu oranın iki katı SYR'si olan da var, birkaç puan üstü olan da... Dolayısıyla SYR'si daha düşük ise daha az kâr payı dağıtacak ya da hiç dağıtamayacak. Yüksekse daha fazla dağıtmasına izin verilebilecek. Duyduğuma göre, tavan rakam yüzde 15 olacak" ifadelerini kullandı.

Dilek Güngör, BDDK'ın geçmişte temettü verilmesine sıcak bakmadığını ve bankalara "sermayeleriniz güçlendirin" mesajı verdiğini hatırlattı. Bu nedenle Güngör, "Velhasıl, ihtiyatlı bir oranda da olsa kâr dağıtımına yeniden izin verilmesi yatırımcılar ve piyasalar açısından da olumlu olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın