Ekonomi

Sabah yazarı: Enflasyonu 20'li seviyelerde görmek istiyorsak, enflasyonla mücadele yönünde daha kapsamlı bir politika seti ortaya koymalıyız

09 Nisan 2023 10:55

Sabah yazarı Nurullah Gür, "Eğer enflasyonu 20'li seviyelerde görmek istiyorsak, yılın ikinci yarısında enflasyonla mücadele yönünde daha kapsamlı bir politika seti ortaya koymalıyız." görüşünü savundu. 

Gür yazısında, "Hissedilen enflasyon halen yüksek olsa da manşet enflasyon rakamları baz etkisiyle birlikte düşmeye devam ediyor. Yurtiçi üretici fiyat endeksindeki (Yİ-ÜFE) düşüş eğilimi, tüketici fiyat endeksine (TÜFE) kıyasla daha belirgin. Mart ayında TÜFE aylık bazda yüzde 2.29 oranında artarken, Yİ-ÜFE ise yüzde 0.44 oranında cılız bir artış sergiledi. Bu sayede Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki makas daha da kapandı. Geçen yılın son çeyreğinde 72 puana kadar açılan makas, 12 puana geriledi. Enerji fiyatlarındaki düşüş ve dolar/TL'deki istikrarlı seyir makasın daralmasını sağlıyor. İki endeks yöntem ve kapsam açılarından çok farklı. Endeksler arasında bire bir ilişki olduğunu söyleyemeyiz. Yine de üretici fiyatlarındaki gelişmeler, tüketici enflasyonunun gelecek aylarda izleyebileceği rotaya dair önemli ipuçları veriyor. Enflasyonun yılın ilk yarısında düşüşünü sürdürmesi muhtemel. Kritik olan husus, bu düşüşün hangi hızda gerçekleşeceği. Yani, vatandaşın bu düşüşü ne derece hissedeceği mevzu... Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37.72. Merkez Bankası'nın yıl sonu tahmini ise yüzde 22.3. Deprem felaketi, EYT ve seçimlerden ötürü yılın ilk yarısında ekonomi politikalarının daraltıcı yönde olması ihtimal dahilinde değildi. Ama eğer enflasyonu 20'li seviyelerde görmek istiyorsak, yılın ikinci yarısında enflasyonla mücadele yönünde daha kapsamlı bir politika seti ortaya koymalıyız." ifadesini kullandı.